9 juli 2019

Open brief aan Mitros: Stop met de verkoop van sociale huurwoningen

De (Utrechtse) woningmarkt is geen spelletje Monopoly: stop de verkoop van sociale huurwoningen!

De PvdA Utrecht roept woningbouwcorporatie Mitros in een open brief op te stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen.

Beste Mitros, Geachte heer Kip,

‘’De stad draait om mensen. Wij kiezen ervoor om er te zijn voor de mensen met lage inkomens. Dit is een verantwoordelijkheid die wij niet licht nemen.’’ Een uitspraak die jullie doen op jullie website. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: jullie plan om sociale huurwoningen in de Binnenstad te gaan verkopen aan beleggers staat daar lijnrecht tegenover.

Eén van de grootste uitdagingen in Utrecht is het voorzien in de behoefte van betaalbare woningen. Samen met de andere woningbouwcorporaties heeft Mitros die opdracht. De verkoop van sociale huurwoningen past hier op geen enkele manier bij. Zeker niet in de binnenstad, bij uitstek een wijk die voor steeds meer mensen volkomen onbetaalbaar is. Als directeur van Mitros vragen we je dan ook met klem om van de verkoop af te zien. En wel om de volgende redenen:

Leefbare en diverse wijken

Utrecht is er voor iedereen. En dat geldt van Overvecht tot aan Kanaleneiland, van Zuilen tot aan Hoograven en ook voor het centrum van onze stad. Wie een leefbare en diverse stad wil, moet zorgen voor gemengde wijken. In de binnenstad zijn al te veel sociale huurwoningen verdwenen. De betaalbare woningen die er nog wel zijn, moeten worden behouden. Zo zorgen we samen voor een betaalbare stad.

Woningen zijn om in te wonen (niet om mee te speculeren)

We hebben met de Qatardeal in Kanaleneiland gezien wat speculatie met woningen oplevert voor bewoners: flinke huurverhogingen en slecht onderhoud. Woningen zijn om in te wonen, niet om een spelletje Monopoly mee te spelen. Door het verkopen van betaalbare, sociale huurwoningen aan beleggers worden ze onbetaalbaar voor heel veel Utrechters.

Enorme wachtlijsten

In Utrecht wachten mensen met een laag inkomen zo’n tien jaar op een huurwoning. Dan is het niet uit te leggen dat een corporatie betaalbare woningen gaat verkopen. En dat terwijl Mitros nog steeds niet voldoet aan de opdracht voor het bouwen van meer sociale huurwoningen.

We doen een klemmend beroep op jullie: laat jullie maatschappelijk hart spreken en doe waarvoor jullie in het leven geroepen zijn: zorgen voor voldoende betaalbare woningen. Het verkopen van sociale huurwoningen past daar niet bij.

 

Met bezorgde groet namens de PvdA Utrecht,

Matthijs Kleij, voorzitter PvdA Utrecht en Bülent Isik, raadslid PvdA Utrecht