5 juli 2018

PvdA Actieplan Wonen boven Winst

Inkomen mag niet bepalen óf en waar mensen in Utrecht kunnen wonen. In toenemende mate is dat echter wel het geval. Utrecht lijkt een stad te worden waar de inhoud van je portemonnee uitmaakt óf je er kunt wonen en in welke wijk je een huis kunt vinden.

Woekerwinsten

“Beleggers en projectontwikkelaars domineren steeds meer de Utrechtse huizenmarkt. Het gevolg: extreem hoge huren en belachelijke prijzen voor koopwoningen,” aldus fractievoorzitter Rick van der Zweth. “Beleggers maken woekerwinsten over de rug van de gewone Utrechter. Dit vraagt actie!” Daarom presenteren wij ons plan ‘Wonen boven Winst’.

Wonen boven Winst

Allereerst willen wij een verbod op het opbieden bij de verkoop van nieuwbouwwoningen. “Het is ongewenst dat nu zelfs bij nieuwbouwhuizen de kopers tegen elkaar worden uitgespeeld. Het gevolg: huizen worden al maar duurder en de winst verdwijnt in de zakken van grote bedrijven,” aldus Rick van der Zweth. In Utrecht moeten dit echt veranderen. Daarom willen wij altijd maatschappelijke meerwaarde hanteren als basis voor gebiedsontwikkeling en dit vast te leggen in de nieuwe woonvisie. Ook willen wij een stop op de verkoop van sociale huurwoningen. “Het is zeer ongewenst om betaalbare huizen te blijven verkopen zolang er enorme wachtlijsten zijn. Zeker als vervolgens juist mensen met veel geld of zelfs beleggers deze huizen opkopen.” Tenslotte willen we dat bij het kopen van een huis gekeken moet worden naar sociaal-economische binding met de regio Utrecht. Dit is nodig om te voorkomen dat beleggers en investeerders van buiten huizen opkopen en doorverkopen als beleggingsobject.

Stad voor iedereen

De PvdA wil dat Utrecht een stad is voor iedereen. Met ruimte voor iedereen. Fractievoorzitter Rick van der Zweth: “Hierover horen wij van de nieuwe coalitie nog te weinig en dat is erg jammer. Want een coalitie die zegt dat er in Utrecht ruimte moet zijn voor iedereen zou juist op het gebied van wonen in actie moeten komen! Morgen wordt de Voorjaarsnota in de raad behandeld. Bij uitstek dé mogelijkheid om het beleid te beïnvloeden”.

Van der Zweth: “Het is niet zo ingewikkeld. Utrecht moet een betaalbare en fijne stad zijn om in te wonen. Ook als je minder geld hebt. Wij rekenen morgen op voldoende steun in de raad, waarmee dit een flink aantal stappen dichterbij komt”.