25 september 2019

PvdA en D66: Geef student MBO dezelfde stagevergoeding als HBO- en WO-er

PvdA en D66 willen gelijke vergoeding voor stagiaires van MBO en HBO/WO bij gemeente Utrecht

Een stage is voor studenten een prachtige kans om te leren, om werkervaring op te doen en te zien hoe het in de praktijk nou eigenlijk allemaal werk. Maar ook voor de organisaties biedt het veel: een frisse blik, iemand die hard meewerkt én de mogelijkheid toekomstig talent al te laten kennismaken met de organisatie.

Geen loon wel waardering

Daar staat een vaak bescheiden vergoeding tegenover. Geen loon, wel waardering. Voor de PvdA en D66 maakt het niet uit of het dan om MBO, HBO of WO studenten gaat. Die waardering moet wat ons betreft voor alle opleidingsniveaus gelijk zijn.

MBO-ers krijgen veel lagere vergoeding

De gemeente Utrecht doet het goed qua stages: de organisatie biedt maar liefst 250 stages per jaar. Er is echter wel een verschil in de stagevergoedingen die de gemeente biedt per opleidingsniveau. Voor MBO studenten wordt €350 per maand aan stagevergoeding betaald terwijl dit voor HBO en WO studenten €500 per maand is (bij een voltijdse stage).

Vragen PvdA en D66

De PvdA en D66 zijn van mening dat de vergoeding aan stagiaires, ongeacht de opleiding die zij volgen, gelijk moet zijn. Rick van der Zweth zal aanstaande donderdag vragen stellen aan de wethouder, waarin hij vraagt om het gelijktrekken van de stagevergoedingen voor studenten van MBO en HBO/WO. Dit zou moeten gebeuren door het optrekken van de huidige vergoeding van MBO-stagiaires naar 500 Euro per maand.

Waar ben je naar op zoek?