20 mei 2021

PvdA maakt zich hard voor Fair Practice en Regenboogplein op Berlijnplein

Een plek voor makers, amateur of professional: het Berlijnplein moet vooral een plek van creativiteit voor iedereen worden. In de raad wordt vandaag  het Ontwikkelplan voor Berlijnplein besproken, weer een stap richting de ontwikkeling van het nieuwe culturele hart van Leidsche Rijn.

Eerlijke beloning en divers aanbod

Raadslid Hester Assen pleit hierbij voor het hanteren van de Fair Practice Code en roept de raad op dit mee te nemen in de plannen. Daarmee wil Assen meer aandacht genereren voor een eerlijke beloning en goede werkomstandigheden in de culturele sector. Ook het culturele aanbod moet divers en toegankelijk zijn voor een breed publiek, in samenwerking met maatschappelijke partners. Hester Assen: “Op die manier hopen we met de ontwikkeling van Berlijnplein de Utrechtse culturele sector diverser te maken.”

Regenboogplein

Ook in de invulling van de ruimte ziet de PvdA graag een rol weggelegd voor een Regenboogplein. Net zoals de binnenstad een regenboogzebrapad heeft, verdient Leidsche Rijn een Regenboogplein. Op die manier wordt er extra stilgestaan bij de LHBTI-gemeenschap en krijgt deze plek een extra betekenis. “Dit gaat niet over grote budgetten of kunstuitingen zoals dit ook niet een rol speelde bij het zebrapad in de binnenstad. Symbolen doen er toen en zijn nog altijd nodig,” aldus Hester Assen die zowel voor toetsing van de Fair Practice Code als de invulling van een Regenboogplein vandaag een motie indiende.

Betaalbare huren voor makers en creatieve sector

Hester kreeg vanuit verschillende kunstenaars en creatieve ondernemers in de stad signalen dat de huren op het Berlijnplein niet voor iedereen op te brengen zijn. Vanwege alle investeringen in het gebied liggen de huren relatief hoog. Hester vroeg de wethouder daarom hoe zij ervoor zorgt dat het Berlijnplein voor iedereen toegankelijk is. “Er is zo’n enorme vraag naar betaalbare ruimtes voor makers en ondernemers, daar moeten we voor zorgen. Als PvdA willen we garanties dat er nu en in de toekomst plek is voor deze groepen”.