PvdA pleit voor tempo: “Het wordt hoog tijd dat sekswerkers in onze stad op een veilige en legale manier hun werk kunnen doen”
Utrecht en sekswerk. Een geschiedenis van twisten, discussie, protest en teleurstellingen maar ook een zoektocht naar hoe het oudste beroep ter wereld op een legale en bovenal veilige manier uitgeoefend kan worden in de stad. Na het sluiten van de boten aan het Zandpad, het verdwijnen van de ramen aan de Hardebollenstraat en de tippelzone aan de Europalaan gesloten is, zijn er weinig legale sekswerkplekken over in de stad. De discussie over alternatieve locaties, het uitoefenen van sekswerk op een legale en veilige manier en de rol van de gemeente hierin bleef onverminderd doorgaan. Daarin hebben we als PvdA ingezet op een nieuwe locatie op het Zandpad en waren we tegen de sluiting van de Tippelzone, maar trokken aan het kortste eind.
Commissie Sorgdrager
Nadat de gemeente in het najaar van 2021 aankondigde dat de samenwerking met de partij die de werkplekken bij het Nieuwe Zandpad zou realiseren mislukt was, werd de commissie Sorgdrager in het leven geroepen. Onder leiding van voormalig minister Winnie Sorgdrager deed de commissie onderzoek naar sekswerk in de stad en hoe dit het beste gerealiseerd en gefaciliteerd kan worden. In het rapport genaamd Sekswerk in Utrecht. Openlijk, anoniem en niet ongezien. Van repressief naar inclusief, is kleinschaligheid het devies dat de boventoon voert. Juist door de huidige regelgeving blijft het lastig veilige, schone en legale werkplekken voor sekswerkers te organiseren. Landelijk beleid is daarin verre van helpend maar dat doet niets af aan de opdracht. Een ander speerpunt uit het advies is de mogelijkheid tot thuiswerken, wat nu officieel niet is toegestaan maar natuurlijk wel gebeurt. De commissie raadt ‘proeftuinen’ aan die moeten uitwijzen hoe sekswerkers thuis kunnen werken. Daarmee wordt iets wat nu al veel gedaan wordt uit zijn illegaliteit gehaald, waarmee de veiligheid vergroot wordt.
Sekswerk is werk
Voor de PvdA bevestigen de aanbevelingen waar de partij al langer voor pleitte: “Sekswerk is werk, een legaal beroep. En in onze stad kan dit nu al een hele tijd amper tot niet uitgevoerd worden. Dat is eigenlijk niet uit te leggen en heel schadelijk. Daarom moeten we er alles aan doen de aanbevelingen van Sorgdrager zo snel mogelijk uit te voeren en te zorgen voor legale sekswerkplekken die aansluit bij de behoeftes van sekswerkers,” aldus raadslid Hester Assen.
Tijd voor tempo
Bij de commissiebehandeling van donderdag 19/1 breekt Assen dan ook een lans voor het zo snel mogelijk realiseren van nieuwe werkplekken. En daarbij zeker ook de kansen te benutten van nieuwe ontwikkelingen van gebieden en buurten. “De gemeente draagt de verantwoordelijkheid om in goede samenwerking en afstemming met betrokken partijen te kijken naar de juiste locaties voor sekswerk. Van belangenverenigingen, exploitanten, hulpverleners, handhaving, omwonenden tot sekswerkers zelf, hun inbreng is onmisbaar om deze nieuwe vormen te laten slagen.” Daarbij benadrukt Assen opnieuw het belang van het aanhouden van tempo in de uitvoering van de aanbevelingen van commissie Sorgdrager. “Het werk van sekswerkers gaat nu dagelijks door maar voor velen geldt: in de illegaliteit. Door de vaart erin te houden kunnen we meer veiligheid bieden, hulpverlening waar dat nodig is en tegelijkertijd het risico op overlast tegengaan.”