29 januari 2018

PvdA stelt vragen over te hoge huren in vrije sector

Ook commercieel verhuurders/beleggers hanteren puntentellingssysteem van huurcommissie.

In de uitzending van het tv- programma Kassa van de VARA van afgelopen zaterdag bleek dat huurders in de vrije sector (huren boven 710 Euro per maand) op grote schaal veel meer huur betalen dan volgens het puntensysteem is toegestaan. Ook in Utrecht.

Huurders weten vaak niet dat als zij binnen een half jaar hun woning laten toetsen aan het puntensysteem en daaruit blijkt dat zij teveel huur betalen voor wat zij krijgen, de huur kan worden verlaagd.

De PvdA vindt het onacceptabel dat er commerciële beleggers zijn die voor kippenhokken absurd hoge huren vragen en misbruik maken van de schaarste in de stad. Om deze huurders te beschermen heeft de PvdA de volgende vragen:

  1. Heel veel huurders weten niet dat ze binnen een half jaar de huurprijs kunnen laten checken bij de huurdersrcommissie. Is het college bereid om dit recht onder de aandacht te brengen bij de huurders die in het commercieel segment huren? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
  2. Is het college bereid om op de gemeentelijke website aandacht te schenken aan deze zaak? Zo nee waarom niet?
  3. Is het college bereid om bij elke tenderprocedure voor nieuwbouw de toetsing van de voorgestelde huurprijs als voorwaarde mee te nemen? Zo nee, waarom niet?
  4. In Utrecht hebben wij huurteams die enkele huurders adviseren en bijstaan. Hoe wil het college de bekendheid van huurteams onder huurders in het middensegment gaan vergroten?