6 april 2017

Schuldhulpverlening moet beter

Steeds meer mensen in onze stad hebben te maken met zware schulden, waar zij op eigen kracht niet meer uitkomen. Gemeenten zijn op grond van de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (WGS) verantwoordelijk voor een goed functionerend stelsel van schuldhulpverlening. In Utrecht is de schulddienstverlening overgegaan naar de buurtteams en is er in Overvecht en Kanaleneiland een proef gestart met vroeg signalering. Toch kan en moet er nog veel meer gebeuren.

De PvdA heeft al eerder gepleit voor het structureel versterken van de capaciteit en de deskundigheid van de buurtteams vanwege de nieuwe taak. Volgens het college was dit niet nodig en volstonden tot nu toe eenmalige impulsen. Maar deze middelen verdwijnen na 2018, terwijl juist een structureel betere hulpverlening nodig is. De PvdA wil weten op welke manier het college investeert in de scholing van medewerkers van de buurtteams en hoe de benodigde -structurele-  capaciteit wordt vormgegeven.

Een andere zaak waar wij aandacht voor willen vragen is huisuitzetting vanwege huurachterstanden. Huisuitzetting vergroot  de problemen alleen maar. Zowel voor de schuldenaren als voor de samenleving. Er zijn steden, zoals bijvoorbeeld Almelo, waar de gemeente afspraken heeft gemaakt met woningcorporaties om huisuitzetting te voorkomen en vroegtijdig hulp aan te bieden. Wij willen dat een dergelijk initiatief ook in Utrecht van de grond komt. In plaats van hoge (maatschappelijke) kosten door incasso, boetes en huisuitzetting kan in het geval van problematische schulden en betalingsachterstanden budgetbeheer en concrete hulp een betere en structurele oplossing bieden. In zo’n geval wordt met medewerking van de schuldenaar bijvoorbeeld de huur standaard ingehouden op het salaris of uitkering en wordt verdere ondersteuning aangeboden.