2 juli 2015

Column Ombudsteam Stadsblad Utrecht : Fátima vangt weer kinderen op

Deze column verscheen op woensdag 24 juni in Stadsblad Utrecht

Foto Ombudsteam 12a

Dankzij het Ombudsteam is Fátima weer gastouder aan huis. En ze is weer economisch zelfstandig, zonder uitkering!

Er gebeurde van alles in haar gezin en de verplichtingen van de kinderopvang aan huis werden haar even te veel. “Ik stop als gastouder en verleng mijn registratie als kinderopvang niet” dacht Fátima.

Fátima meldde de ouders dat ze dicht ging, dat sloeg wel even in. De ouders vertrouwden haar, de kinderen waren erg aan haar gehecht. Een aantal ouders vroeg: “Wil je echt niet oppassen, als vriendendienst of met een kleine onkostenvergoeding?” Inmiddels was Fatima gescheiden en stapelden de rekeningen zich op. Een uitkering? Nee dat per se niet. Fátima vroeg weer een registratie als gastouder.

Ineens stond de Inspectie Kinderopvang op de stoep. Dit is een bedrijf! En niet geregistreerd, dat is een economisch delict! Onmiddellijke stoppen met kinderopvang! En een boete! Bijna tienduizend euro moest Fátima betalen!

Ze was helemaal in paniek, zich van geen kwaad bewust. En hoe kwam ze aan het geld? Het PvdA Ombudsteam werd ingeschakeld. Wanneer is een kinderopvang een bedrijf? Was de boete terecht en in verhouding? Zou haar aanvraag voor een nieuwe registratie nu wel goedgekeurd worden?

Het Ombudsteam probeerde bij de Inspectie helderheid te krijgen. Fátima werd ondersteund bij het schrijven van een bezwaarschrift en een hoorzitting, met cijfers om zichtbaar te maken dat ze er niets aan verdiend had en de eindjes aan elkaar moest knopen als alleenstaande moeder. Dat ze zich juist daarom opnieuw aan het registreren was.

Er ging van alles mis bij de gemeente. Er kwamen aanmaningen om de boete te betalen, terwijl er nog geen definitief besluit was genomen en geen factuur gestuurd was. Het Ombudsteam hielp Fátima om daartegen te protesteren…..en vooral om niet in paniek te raken.

Uiteindelijk kwam er een uitspraak. Fátima had iets gedaan wat echt niet mocht, ook al deed ze het niet bewust en als een vriendendienst. Maar de boete werd verlaagd naar 250 euro. Bovendien mocht Fátima doorgaan met haar nieuwe registratie als gastouderopvang.

 

Voor alle Utrechters: PvdA Ombudsteam Utrecht

Spreekuur elke woensdag 10.00-12.00 uur

Amsterdamsestraatweg 212

030 2861121

utrecht@pvda-ombudsteam.nl