9 mei 2019

Starters op woningmarkt zijn de dupe van opkopen koophuizen door beleggers

Uit een artikel van RTL Nieuws van 6 mei jl. “Duizenden koopwoningen naar pandjesbazen: starters de dupe”[1], blijkt dat er op steeds grotere schaal koophuizen worden opgekocht door beleggers, die deze vervolgens weer verhuren op de particuliere markt tegen hoge prijzen. Vooral starters zijn hiervan de dupe. Zij zijn vaak afhankelijk van een hypotheek, terwijl de beleggers het hele bedrag in één keer neer kunnen leggen en de starters kunnen overbieden.

Voorheen richtten deze beleggers zich voornamelijk op het centrum, maar inmiddels heeft deze praktijk zich steeds verder uitgebreid naar de gehele stad (zie ook onderstaande kaart).

Mondelinge vragen

Bülent Isik, raadslid van de PvdA, stelt mede namens GroenLinks, de volgende vragen aan het college:

1) Is het college het met de PvdA en GL eens dat deze werkwijze van beleggers en pandjesbazen in Utrecht ongewenst is? Zo nee, waarom niet?

2) De fractie van de PvdA en GL vragen zich af hoeveel woningen er in de afgelopen 2 jaar op deze wijze zijn opgekocht en doorverhuurd in Utrecht? Is het college bereid om via een raadbrief de raad hierover te informeren? Zo nee, waarom niet?

3) Deelt het college de mening van PvdA en GL dat de werkwijze van dergelijke beleggers in Utrecht niet bijdrage aan de inclusieve samenleving, waar voor alle bevolkingsgroepen – dus ook starters – ruimte is en blijft? Zo nee, waarom niet?

4) Het college is nu bezig met het opstellen van haar woonvisie en stadsakkoord. Worden/zijn hierin ook maatregelen opgenomen om deze wijze van de beleggers onmogelijk – of aanzienlijk moeilijker – te maken? Zo nee, waarom niet?

5) Is het college het met de PvdA en GL eens dat de marktwerking in woningmarkt te ver doorgeschoten is en dat wij terug moeten gaan naar “Volkshuisvestingsbeleid”. Dus minder markt? Zo nee, waarom niet?

6) Dit probleem vindt niet alleen in de stad Utrecht plaats, maar ook in andere grote steden. Is het college bereid om samen met de G6 op te trekken en de minister te vragen hieromtrent landelijk beleid op te stellen? Zo nee, waarom niet?

[1] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4698976/duizenden-koopwoningen-naar-pandjesbazen-starters-de-dupe