3 december 2015

Startersbonus voor personeel dat al in dienst is

De websites www.inthedutchoven.com en www.destadutrecht.nl merkten onlangs op dat de startersbonus, een van de instrumenten van het regionale Actieplan Jeugdwerkloosheid, wordt uitgekeerd voor jongeren die al in dienst waren van het bedrijf dat de bonus ontving. In 2014 werden 166 van de 362 startbonussen met terugwerkende kracht uitgekeerd voor jongeren die al aan het werk waren voordat het instrument startersbonus werd geïntroduceerd. Ook in 2015 geldt de regeling met terugwerkende kracht. Dat lijkt mij het paard achter de wagen spannen.

Naast de startersbonus van € 1000 kent het Actieplan Jeugdwerkloosheid ook de leermeestervoucher en de sportsponsorbonus. Beide € 1500. Voor zowel 2014 als 2015 kunnen deze ook met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Uit onderzoek van Inthedutchoven blijkt dat er in de afgelopen 2 jaar 21 leermeestervouchers met terugwerkende kracht zijn verstrekt. Van de 34 sportsponsorbonussen kan dat niet worden beoordeeld, omdat de datum van indiensttreding onbekend was.

De bonussen leiden op deze manier niet tot extra banen, stages of leerwerkplekken, terwijl dat wel het doel is van het Actieplan Jeugdwerkloosheid. Hoezeer het ook is toe te juichen dat de betreffende bedrijven al jongeren in dienst hebben, dit overheidsgeld is hier volgens de PvdA niet voor bedoeld. Een startersbonus zou volgens ons juist ‘het laatste zetje’ moeten zijn om iemand in dienst te nemen, en dus moeten leiden tot extra banen voor jongeren. Ik ben benieuwd naar het antwoord van de wethouder op de vragen die ik hierover heb gesteld. De vragen lees je hier.

 

Voor vragen kun je contact met me opnemen via 06 38604652 of [email protected]

Volg me op twitter: @PostRuben