Stem voor onze jongeren, stem voor gelijke kansen, stem links!

Door Hester Assen op 15 maart 2021

Het tekende zich gister af in de peiling die ik zag: dit kabinet van VVD, CDA en D66 kan door. Mijn reactie was een combinatie van moedeloosheid en strijdvaardigheid. Daarom deze woorden.

Als de toeslagenaffaire en het zwabberende coronabeleid nog niet genoeg zijn laat het dan het beleid zijn dat dit kabinet de jaren voor Corona voerde. Twee jaar geleden leidde dat beleid tot een unicum: voor het eerst staakte het hele onderwijs. Van het basisonderwijs tot en met het hoger onderwijs en de universiteiten. Leraren, leerlingen en studenten hadden een duidelijke oproep: investeer structureel in het onderwijs, in lagere werkdruk en betere beloning. Een leraar in het basisonderwijs én in het Voortgezet Speciaal Onderwijs verdienen veel minder dan een leraar in het regulier voortgezet onderwijs. Ondertussen neemt het lerarentekort toe en daardoor groeit de ongelijkheid in de kans op goed onderwijs. Dit kabinet had voor Corona weliswaar een begrotingsoverschot van 12 miljard euro, maar wilde niet structureel investeren in leraren, leerlingen en studenten maar kortte, bezuinigde op de gelijke kansen van kinderen. In Utrecht krijgen we door beleid van dit kabinet structureel miljoenen minder geld om de leerachterstanden bij kinderen te bestrijden.

En dan de jeugdhulp. Noodklok na noodklok werd geluid door gemeenten, ook deze week nog. De afgelopen jaren was er structureel te weinig geld voor jeugdhulp: in veel gemeenten is dus op van alles bezuinigd (denk aan het sluiten van de bieb of een zwembad) om dat gat te dichten en te proberen jongeren toch goede jeugdhulp te bieden. Maar de problemen blijven: lange wachttijden en -lijsten, een tekort aan personeel met hoge werkdruk en uitval van personeel tot gevolg.  Alsof dat nog niet erg genoeg was heeft Corona de problemen die spelen bij jongeren verergerd en is de hulpvraag dus groter geworden. Daarover sprak ik vorige week nog met professionals uit Utrecht.

Dit kabinet besloot afgelopen week nog, nu de problemen in de jeugdzorg als gevolg van Corona nog zoveel groter zijn dan eerder, dat ze nul euro uittrekken voor jeugdzorg: Ondanks de “acute financiële nood” bij gemeenten. Dat is niets anders dan een hele dikke middelvinger naar gemeenten die te weinig geld hebben om hun taak goed uit te voeren om goede en passende jeugdzorg te bieden voor ieder kind. En daarmee naar de professionals in de zorg die hun stinkende best doen, in de specialistische jeugdzorg, bij de buurtteams maar ook de huisartsen en schoolartsen die soms grote zorgen hebben over jongeren maar ze niet verder kunnen helpen. En helaas ook een dikke middelvinger naar de jongeren om wie het gaat en hun ouders.

Ook investeren in de woningmarkt had geen prioriteit voor VVD, CDA, D66 en CU. Dit kabinet laat de wooncrisis gebeuren: gemeenten oproepen om woningen te bouwen maar er geen euro voor uittrekken. Daarnaast kiest ze niet voor jou als bewoner van een huur- of koopwoning: déze week besloten VVD, CDA én D66 dat huurcontracten verder geflexibiliseerd mogen worden. Verhuurders kunnen zo met korte contracten steeds weer de huur verhogen. Ondertussen wordt beleggers geen strobreed in de weg gelegd en kopen zij massaal de huizen op die zo hard nodig zijn om gewoon een fijn thuis in te vinden: als je nu de verkiezingsprogramma’s leest over wonen, lees dan ook de financiële paragraaf: veel mooie plannen zonder geld. De PvdA koppelt de grootste investeringen van alle partijen aan de plannen. Zonder geld is de belofte voor betaalbare woningen te zorgen niets waard.

Onderwijs, jeugdhulp en wonen. Dan heb ik het nog niet over cultuur, klimaat, de arbeidsmarkt of die afschuwelijke Moria-deal die nog niet tot de opvang van 1 kind heeft geleid.

Ik ben raadslid in Utrecht maar je kunt landelijke en lokale politiek niet los zien. Om me in te zetten voor Utrechters heb ik een ander kabinet nodig dat anders kiest en het prioriteit maakt de ongelijkheid te bestrijden. Om te zorgen dat een jongere op tijd de juiste hulp krijgt die bij haar of hem past, moet er geld naar de gemeenten om te investeren in jeugdhulp. Om de ongelijkheid in kansen op goed onderwijs tegen te gaan moet er structureel geïnvesteerd worden in het onderwijs. Ook het lerarentekort los je niet incidenteel op. Om Utrechters die op de woningmarkt geen kant op kunnen een kans op een fijne betaalbare woning te bieden is er ook landelijke politiek nodig die ingrijpt in de markt en beleggers . Niemand heeft  500 woningen nodig.

Ik wil natuurlijk dat je PvdA stemt omdat de PvdA de beste plannen heeft om iedereen een mooie toekomst te bieden en niet alleen de 500 pandjesbazen: voor de gelijke kansen van kinderen op goed onderwijs, op passende jeugdhulp, voor de professionals in onderwijs in zorg, voor betaalbaar wonen in leefbare steden en dorpen, voor een culturele sector die weer volop kan maken, voor een hoger minimumloon zodat je daarvan kunt leven, voor vergroening en verduurzaming waarbij de grootste vervuilers het meest betalen: stem PvdA.

Wat je ook doet: stem links. De groeiende ongelijkheid vraagt om een linkse stem. Zeker nu elke peiling laat zien dat de VVD het weer samen met het CDA gaat doen. Zet daar links tegenover anders krijgen we 4 jaar meer van wat we al kregen.

Zweef je of wil je hier om een andere reden over in gesprek? We hebben als PvdA met Bart, Alptekin en Mirthe drie fantastische kandidaten uit Utrecht. Benader hen of mij als je meer wilt weten: 06-50999755.

Hester Assen

Hester Assen

18-1-2024: Hester Assen is om persoonlijke redenen met verlof als raadslid. Lees hier haar verlofbrief. Titus Stam vervangt haar de komende periode. Hesters portefeuilles zijn de komende tijd als volgt verdeeld onder de raadsleden: Jeugd en Jeugdzorg: Mohamed Talhaoui Onderwijs, bibliotheken, volksgezondheid en sekswerk: Ilse Raaijmakers Veiligheid, stationsgebied, vastgoed, asiel&integratie, cultuur, erfgoed: Titus Stam n.b. voor de onderwerpen

Meer over Hester Assen