12 mei 2016

TivoliVredenburg niet ten koste van cultuur in de rest van de stad

De gemeente zal de komende jaren structureel in TivoliVredenburg moeten blijven investeren. Jaarlijks 1,9 miljoen euro meer. Dat is de aanbeveling naar aanleiding van het onderzoek naar de ambities, doelstellingen en resultaten van het muziekpaleis. Het is een forse extra subsidie en daarom een aanbeveling die de PvdA-fractie kritisch tegen het licht zal houden. Wat voor mijn fractie het belangrijkst is, is dat eventueel extra geld voor TivoliVredenburg niet ten koste gaat van kleinere culturele instellingen.

Mederwerkers en vrijwilligers
Het onderzoeks- en adviesteam prijst de inzet van de medewerkers en vrijwilligers die zich met veel toewijding inzetten voor het muziekcentrum. Iets wat de PvdA Utrecht volledig onderschrijft; op hun inzet valt niks aan te merken. Waar nog wel ruimte voor verbetering te vinden is, is in de bedrijfsvoering. De PvdA heeft eerder al benadrukt dat TivoliVredenburg meer moet doen om de inkomsten te verhogen. Bijvoorbeeld door meer zaalverhuur of door intensiever fondsen te werven. We vinden het dan ook een goede suggestie van het team om een zakelijk directeur aan te stellen, die zich richt op de zakelijke kant van de organisatie.

Cultuur in de wijken
Het onderzoeksrapport stelt terecht dat een florerend Tivoli goed is voor de rest van de stad. De onderzoekers concluderen dat er daarom financieel zal moeten worden bijgesprongen. Deze conclusie en de rest van het rapport zal mijn fractie nauwkeurig bestuderen. Want extra geld voor Tivoli mag niet leiden tot minder geld voor andere, eveneens ontzettend belangrijke vormen van cultuur in Utrecht, zoals Cultuurhuis Kanaleneiland, Stefanus in Overecht, RASA en Stut Theater. We delen het uitgangspunt van de onderzoekers om een streep onder het verleden te zetten en te kiezen voor de meest gunstige toekomst van TivoliVredenburg. Maar dat mag nooit ten koste gaan van de kleine cultuurhuizen in de wijken!

Voor vragen kun je contact met me opnemen via 06 18119590 of m.haage@utrecht.nl

Volg me op twitter: @marleenhaage