13 april 2017

Verenigingen mogen niet de dupe worden van de fouten van het college

In de raadsvergadering van 13 april wil het college het voorstel Tarievenbeleid Sportaccommodaties behandelen. In de aanloop naar de discussie bleek echter dat er in het voorstel een aantal onjuiste berekeningen zitten, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor een aantal Utrechtse sportverenigingen en sporters. Ik ontdekte dit in één van de vele gesprekken die ik in de afgelopen tijd met verschillende sportclubs heb gehad. Het college vraagt nu om uitstel van behandeling van dit voorstel tot juni, zodat de berekeningen opnieuw kunnen worden uitgevoerd.

Sportverenigingen zijn in deze periode al druk doende met het opmaken en presenteren van hun begroting. Als de tariefwijziging in juni door de gemeenteraad wordt aangenomen, worden zij wel heel kort voor de vaststelling van hun begroting geconfronteerd met een tariefswijziging per 1 augustus. Vanuit oogpunt van goed bestuur én als vanuit het zijn van een betrouwbare partner is het niet zorgvuldig en niet wenselijk om sportverenigingen en sporters twee maanden voor het nieuwe sportseizoen te confronteren met een tariefswijziging.

Daarom dien ik namens de PvdA vanavond een actuele motie in om de vaststelling van de nieuwe tarieven met een half jaar uit te stellen. Dan gaan de veranderingen niet in per 1 augustus 2017/1 januari 2018, maar per 1 januari 2018/1 augustus 2018. Deze motie wordt mede ingediend door het CDA, de ChristenUnie, SBU en de Partij voor de Dieren.