Door Hester Assen op 8 maart 2022

Utrecht aan de vrouw

Vandaag, op internationale vrouwendag, vraagt de PvdA Utrecht aandacht voor meer vrouwen in het straatbeeld. De partij vindt dat meer vrouwen een straatnaam verdienen. In alle wijken van Utrecht worden 100 straatnamen van vrouwen toegevoegd.

Uit eerder onderzoek bleek dat 86% van de naar een mens vernoemde straten in Utrecht vernoemd is naar een man. En ook op andere vlakken zijn de Utrechtse straatnamen weinig divers. 

Veel meer vrouwen verdienen een straatnaam. Een straatnaam is een eerbetoon. Nu eren we vooral veel mannen en dat zorgt voor een scheef en verkeerd beeld. Vrouwen hebben ook verzet gepleegd, muziek gecomponeerd of boeken geschreven. Raadslid Hester Assen: “Als ik nu door mijn buurt loop met mijn dochter hangen daar uitvinders die fantastische prestaties leverden, maar het zijn alleen mannen. Terwijl Alice Ball, Hedy Lamar en Gerty Cori daar ook een straatnaam verdienen. En dat er in heel Utrecht nog geen straat vernoemd is naar Utrechtse heldin Trijn van Leemput is eigenlijk echt niet uit te leggen.”

Kandidaat-raadslid Ilse Raaijmakers: “Daar komt bij dat nu ronduit foute mannen een straatnaam hebben in Utrecht. In mijn wijk Lombok zijn de JP Coenstraat of de Van Heutszstraat enkele voorbeelden. Wat zou het mooi zijn als straten vernoemd zijn naar vrouwen de streden voor afschaffing van de slavernij? Of tegen het Nederlandse kolonialisme? Precies die voorbeelden laten we vandaag in Lombok op straat zien.”

Simon Timmerman, kandidaat-raadslid en oud-voorzitter COC Midden Nederland: “Het is nog steeds noodzakelijk dat we ons inzetten voor een gelijkwaardige positie van vrouwen, want dat is ook in 2022 nog steeds niet vanzelfsprekend. En dit gaat niet alleen over vrouwen, mannen hebben een rol in het bevorderen van emancipatie en het nastreven van gendergelijkheid. Er zitten zoveel mooie nieuwe straatnamen bij, maar ik ben zo blij dat ook Andreas Burnier een straat heeft gekregen. Ze was de eerste Nederlandse auteur die schreef over vrouwelijke homoseksualiteit en later ook over haar genderdysforie.”

Kandidaat-raadslid Kristina van der Molen hernoemde gister straatnamen in haar eigen wijk Kanaleneiland: “In mijn wijk Kanaleneiland zijn veel straten naar mannen vernoemd: naar presidenten en ontdekkingsreizigers, maar missen vrouwelijke straatnamen volledig. Dit is zonde en niet representatief voor onze wijk, die rijk is aan mensen en verhalen en daarom ben ik blij dat we daar vandaag aandacht voor vragen met als doel dit te veranderen.”

Roos Hofstra is lid van Jonge Socialisten en tevens kandidaat-raadslid, zij veranderden gisteren zo’n 30 straten van namen: “Het is als jonge vrouw heel raar dat je in de stad zo weinig vrouwen ziet in straatnamen, alsof alleen mannen iets hebben bereikt waardoor er een straat naar hen vernoemd is. Terwijl er genoeg vrouwen zijn die heel veel bereikt hebben en een vernoeming verdienen. Daarom voeren we als jonge kandidaten ook deze actie, om te laten zien dat het een verkeerd beeld geeft en het anders moet.”

De nieuwbouw bij de Croeselaan geeft van dit college de werktitel “De Foreest” gekregen. Vernoemd naar iemand die naast dichter ook actief was in de West-Indische Compagnie en slavenhandel. Daaruit blijkt dat aandacht voor het Utrechts straatnamenbeleid nog hard nodig is. 

Hester Assen

Hester Assen

18-1-2024: Hester Assen is om persoonlijke redenen met verlof als raadslid. Lees hier haar verlofbrief. Titus Stam vervangt haar de komende periode. Hesters portefeuilles zijn de komende tijd als volgt verdeeld onder de raadsleden: Jeugd en Jeugdzorg: Mohamed Talhaoui Onderwijs, bibliotheken, volksgezondheid en sekswerk: Ilse Raaijmakers Veiligheid, stationsgebied, vastgoed, asiel&integratie, cultuur, erfgoed: Titus Stam n.b. voor de onderwerpen

Meer over Hester Assen

Waar ben je naar op zoek?