22 juni 2022

Utrechtse kroegen weigeren mbo studenten aan de deur: PvdA komt in actie

Aan de deur geweigerd worden vanwege je opleidingsniveau. Gebeurt dat echt? Ja dus! In Utrecht kregen we de afgelopen weken meerdere meldingen van mbo-studenten die hier regelmatig mee te maken hebben. Dat vinden wij onbestaanbaar. Alle studenten zijn gelijk. Daarom komt de PvdA in actie om deze discriminatie tegen te gaan.

Geweigerd vanwege opleidingsniveau

Het balletje kwam aan het rollen door een mail van Maarten Trietsch, lid van de PvdA. Hij beschreef hoe hij met een vriendenclub uit wilde gaan in Utrecht en één van de vriendinnen geweigerd werd bij café De Kneus. Geweigerd omdat zij aan het mbo studeert in plaats van aan het hbo of de universiteit. Schokkend! Raadslid Hester Assenkwam direct in actie en stelde hierover vragen aan wethouder Dennis de Vries.

Op grond van wet- en regelgeving mag er geen discriminatoir deurbeleid gevoerd worden door horecaondernemers. In het Utrecht Convenant Veilig Uitgaan wordt gesteld dat weigering alleen is toegestaan als er sprake is van overlastgevend gedrag of het zich niet houden aan huisregels.

De vragen van Assen kregen veel aandacht in de media. De Jonge Socialisten organiseerde een actie voor de deur van café De Kneus. Dit leidde tot nog meer meldingen waaruit bleek dat mbo-ers ook bij andere Utrechtse café’s geweigerd zijn, zoals bijvoorbeeld de Jansbar en t Pakhuis. Een mbo-studente vertelde ons dat zij vroegen waarom ze hun collegekaart moesten laten zien, waarop de portier zei: “Mbo-ers laten we hier niet toe, die maken hier alles kapot”.

Aan de deur geweigerd? Doe een melding!

Assen: “Wij vinden dit onbestaanbaar en gaan dit zeker niet loslaten. We willen in gesprek met kroegeigenaren, Koninklijke Horeca, Panel Deurbeleid, Artikel 1 Midden Nederland om te zorgen dat we hierover afspraken kunnen maken voor Utrecht. Daar kan het bij helpen als we in beeld kunnen brengen hoe groot dit probleem is en hoeveel MBO-studenten dit meemaken.  Heb jij hier ook ervaring mee? Meld je dan bij ons via [email protected]  en roep ook anderen vooral op dit te melden. Het kan zeker geen kwaad als je dat ook nog meldt via Artikel 1 https://art1middennederland.nl/discriminatie-meldenen en Panel Deurbeleid  https://www.paneldeurbeleidutrecht.nl/melden/

Meer actie nodig

Actie voeren en dit breed onder de aandacht brengen is echter niet voldoende. Assen: “Uiteindelijk kunnen we dit pas echt voorkomen als in Artikel 1 van de Grondwet wordt opgenomen dat opleiding een discriminatiegrond is. Dan wordt het strafbaar om mensen te weigeren op basis van hun opleiding.Ik wil geen valse verwachtingen wekken. Dit is absoluut niet snel of makkelijk geregeld. Maar alles wat we nu in gang zetten kan er uiteindelijk voor zorgen dat we dit voor toekomstige MBO-studenten echt veranderen, daar ben ik van overtuigd”.