13 juni 2019

Verplicht solliciteren bij Primark?!

De PvdA vindt dat iedereen die wil en kan werken, die kans ook moet krijgen. En soms is het nodig dat mensen daarbij een beetje geholpen worden. Prima dus dat de gemeente mensen in een uitkering de mogelijkheid biedt om in contact te komen met verschillende werkgevers.

Gemeente Utrecht gaat te ver

Utrecht gaat hier echter wel erg ver in. Zo organiseerde de gemeente eind vorig jaar een “speedmeet” met Primark. Een bedrijf dat bekend staat om het schenden van mensen- en werknemersrechten, het toebrengen van schade aan het milieu  en om onzekere arbeidscontracten met lage lonen.

Verplicht solliciteren

De gemeente staat daar niet bij stil en slaat een totaal andere toon aan. In de gemeentelijke reclamefolder “WERKEN BIJ PRIMARK IS VOOR IEDEREEN” wordt Primark groots en positief in de etalage gezet (zie afbeeldingen). Mensen met een uitkering móesten naar de bijeenkomst komen, afmelden mocht alleen bij zwaarwegende redenen, en voor bezwaren tegen het soort bedrijf was geen enkele ruimte.

We wisten al dat dit college de Primark feestelijk heeft geopend en dat de gemeente via constructies als Flextensie mensen aan het werk helpt bij bedrijven zoals de Primark. De gemeente betaalt via deze constructie (een flink deel van de) arbeidskosten van het personeel voor de werkgever. En nu lijkt de gemeente ook nog een deel van de werving en selectie te organiseren voor het bedrijf. De PvdA vindt dit een slechte zaak en stelt hier donderdagmiddag 13 juni vragen over.

Vragen

  1. In de flyer van de gemeente staat dat mensen bij de Primark “een goed salaris” krijgen en worden “flexibel in te delen uren” als een positief punt. Vindt de wethouder dat Primark een voorbeeld is van goed werk (fatsoenlijk loon, voldoende zekerheid en andere goede arbeidsvoorwaarden)?
  2. Is de wethouder het met de PvdA eens dat mensen vooral aan góed werk moeten worden geholpen en dat de gemeente daarom selectief moet zijn met welke werkgevers hiervoor wordt samengewerkt? Zo ja, waarom maakt de gemeente dan reclame voor een bedrijf als Primark en doet zij de werving en selectie voor dit bedrijf?
  3. Is de wethouder bereid voorwaarden op te stellen waar werkgevers aan moeten voldoen om in aanraking te komen voor deze dienstverlening van de gemeente? Zo ja, wanneer mag de gemeenteraad dit verwachten?