12 februari 2018

Voor een leefbare Merwedekanaalzone!

De PvdA vindt het een goede zaak dat de Merwedekanaalzone als nieuwe woonwijk wordt ontwikkeld, maar wij delen de zorgen van veel bewoners over het totaal aantal woningen en over het aantal bruggen. Bovendien zien wij deze zorgen over het aantal woningen bevestigd in de milieueffectrapportage (MER).

Maximaal 6000 woningen

Wij hebben daarom samen met het CDA en de Partij voor de Dieren een amendement ingediend om bij de uitwerking van de omgevingsvisie uit te gaan van een maximum van 6.000 woningen voor het gehele gebied. Helaas stemden D66, GroenLinks, VVD, SP, ChristenUnie en Student & Starter tegen en is dit voorstel dus niet aangenomen. Dit betreuren wij. Maar de PvdA zal zich uiteraard blijven inzetten voor de leefbaarheid in de bestaande wijken – zoals Rivierenwijk – én in het te ontwikkelen gebied, en zal daarbij dus uit blijven gaan van een maximum van 6.000 woningen.

Bruggen

Samen met een aantal andere partijen (VVD, SP, CDA, ChristenUnie, Stadsbelang Utrecht, Student & Starter en PvdD) dienden wij ook een motie in om het aantal nieuwe bruggen over het Merwedekanaal te minimaliseren. De motie draagt het college op een variant uit te werken waarbij in deelgebied 5 (tussen Balijebrug en Socratesbrug) maximaal 1 nieuwe brug wordt gerealiseerd, in nauw overleg met de belanghebbenden (zoals woonbootbewoners, andere buurtbewoners, scholen en roeiers). Wij zijn blij dat deze motie werd aangenomen, al was het nipt, met 23 stemmen vóór en 22 stemmen (van D66 en GroenLinks) tegen.

Betaalbare woningen

Naast deze onderwerpen heeft de PvdA voorstellen gesteund om voldoende sociale huurwoningen en middeldure woningen te realiseren. Ook hebben we aandacht gevraagd voor bedrijfsruimte voor kleine bedrijven en winkels, en hebben we het college verzocht te onderzoeken hoe de investeringen in het gebied kunnen bijdragen aan het terugdringen van de lokale werkloosheid.

Samen met bewoners

Ten slotte hebben we een motie gesteund die het college opdraagt bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers uit de omliggende buurten te betrekken bij de vervolgstappen in het proces en ze daar actief voor te benaderen. Al vinden we dat dat vanzelfsprekend zou moeten zijn.