6 september 2018

Vragen over verkoop pand Broese aan Oudegracht

Afgelopen week kwam in het nieuws dat de boekwinkel Broese mogelijk eerder uit het pand aan de Stadhuisbrug vertrekt dan verwacht. In het artikel wordt al wild gespeculeerd over de hoge opbrengsten die de verkoop van het pand de gemeente gaat opleveren.

Kenmerkende panden Binnenstad

Juist deze kenmerkende panden maken Utrecht de mooie stad die zij is. Elke keer als zo’n historisch gebouw verkocht wordt, en vervolgens mogelijk omgetoverd wordt tot de zoveelste grote winkelketen, raakt dit de ziel van onze stad. De PvdA vindt dat wij elke keer goed moeten nadenken over wat dit betekent voor Utrecht. Fractievoorzitter Rick van der Zweth wil daarom van het college weten of zij inderdaad van plan zijn het pand te verkopen. Wij vinden dat het verkopen voor de hoogste prijs  niet een doel op zich moet zijn, maar dat het behoud van de historische waarde van het pand zeker een belangrijk aspect bij deze beslissing moet zijn. We willen weten hoe het college dit aspect gaat meewegen.

Maatschappelijke functies

Daarnaast willen wij weten of het college bereid is te kijken naar mogelijkheden om maatschappelijke of culturele functies hier (mede) te huisvesten, ook als dat zou betekenen dat het pand niet verkocht wordt.