Waarom de PvdA boos is over miljoenendeal Kanaleneiland

30 januari 2018

Na onderzoek van Follow the Money en AD/Utrechts Nieuwsblad kwam afgelopen week aan het licht dat Aventicum (een gezamenlijk bedrijf van de staat Qatar en de Zwitserse bank Credit Suisse) 23 miljoen euro heeft verdiend met de verkoop van 252 gerenoveerde woningen in Kanaleneiland. Onacceptabel wat ons betreft. Daarom hebben wij, samen met andere partijen, een spoeddebat aangevraagd. Dit debat vindt plaats op 1 februari. Wij zijn verbijsterd over deze deal en leggen hieronder graag uit waarom:

Waar maken jullie je eigenlijk druk om? Het is toch prima wonen daar?
Wij vinden het zorgelijk dat sociale huurwoningen worden weggegeven aan buitenlandse beleggers, die miljoenen verdienen met de doorverkoop terwijl de huren sterk stijgen. Deze voormalig sociale huurwoningen kosten nu zo’n 900 euro per maand, zonder enige garantie dat het niet nóg duurder wordt. Bovendien is de renovatie heel goedkoop uitgevoerd, waardoor bewoners nu achter allerlei verborgen gebreken komen. De huidige eigenaar, een Canadees bedrijf, is voor huurders met klachten niet of moeilijk bereikbaar. De bewoners zijn de dupe van het speculeren met sociaal kapitaal, en voor hen komen we op.

Het klopt toch niet dat de woningen zijn weggegeven? Is er echt niets voor betaald?
De woningen zijn voor 0 euro afgestoten door de corporaties. Aventicum heeft ruim 9 miljoen euro betaald om de woningen over te nemen. Dat is niet betaald voor de woningen zelf, maar voor het verbeteren van de woonomgeving van de flats. Daarnaast was de afspraak dat de woningen voor 75.000 euro per stuk gerenoveerd zouden worden (samen 18,9 miljoen euro). Totaal brengt dit de kosten op 28 miljoen euro. Vervolgens heeft Aventicum de woningen weer doorverkocht voor 51 miljoen euro.

Conclusie: 23 miljoen winst voor private partijen.

Heeft de PvdA deze deal zelf mede mogelijk gemaakt?
Nee. Voormalig wethouder Isabella heeft een wijziging van het bestemmingsplan voorbereid, zodat de woningen verkocht konden worden aan particuliere verhuurders. De gemeenteraad, waaronder de PvdA Utrecht, stemde daarmee in. Dat is ook niet zo gek, want wij zijn altijd voor diverse, gemengde wijken geweest en ook particuliere verhuurders hebben daar een rol in.

Onder de huidige coalitie zijn voorwaarden afgeschaft, die bedoeld waren om te voorkomen dat er gespeculeerd zou worden met sociale huurwoningen. Wij stemden tegen dit voorstel.

Hoe pakt deze deal uit voor bewoners?
Bewoners meldden zelf klachten over schimmel, loslatend pleisterwerk en onbereikbaarheid van de verhuurder. Die klachten zijn ook aan de orde gekomen in het stuk van Follow The Money en het AD/UN, die hebben wij niet verzonnen. Wij vinden dat nogal wat, als je zo’n 900 euro kale huur per maand betaalt. Tijdens het spoeddebat van aanstaande donderdag zullen wij aan de orde stellen hoe bewoners hierbij kunnen worden geholpen.

Komen deze problemen als een volslagen verrassing?
De winst van 23 miljoen komt inderdaad als een complete verrassing. Vorig jaar hebben we al wel vragen gesteld aan de wethouder over de verkoop van de woningen aan Aventicum, omdat we vreesden dat buitenlandse beleggers deze huizen alleen zouden zien als een investeringsobject.

Kunnen jullie nog iets veranderen?
De verkoop kunnen we helaas niet meer terugdraaien. Wel zullen we aanstaande donderdag voorstellen dat grootschalige verkoop van sociale huurwoningen aan beleggers niet meer kunnen plaatsvinden zonder instemming van de gemeenteraad. Daarnaast willen we dat het college zich inspant om de gebreken aan de woningen zo snel mogelijk op te lossen.