8 februari 2018

Oneerlijk: Lage inkomens betalen het meest aan klimaatbeleid

Afgelopen maandag publiceerde De Volkskrant[1] een artikel over de betaling van de kosten van het klimaatbeleid. De titel van het artikel is  “Rapport: laagste inkomens betalen het meest aan klimaatbeleid, Rutte III versterkt die ongelijkheid”. Dit staat in een rapport dat Milieudefensie heeft laten opstellen door onderzoeksbureau CE Delft.

Volgens het rapport zouden mensen met een bruto inkomen tot 23.000 euro 2021 van hun besteedbaar inkomen 2,1% kwijt zijn aan heffingen voor klimaatdoeleinden. Door het beleid van Rutte III verdubbelt dat percentage tot 4,2%.

De fractie van de PvdA vindt dit een onacceptabele ontwikkeling. Het versterkt de ongelijkheid. We zijn van mening dat sterke schouders de zwaarste lasten moeten dragen.

Wij stellen daarom de volgende vragen aan het college.

  1. Wat vindt het college van de uitkomsten van het onderzoek; dat de laagste inkomens het meeste geld kwijt zijn aan klimaatbeleid?
  2. Is het college het met de PvdA eens dat bewoners met een hoger inkomen meer lasten moeten dragen dan mensen met een kleine portemonnee? Zo nee, waarom niet?
  3. Hoe zorgt het college ervoor dat de kosten van het klimaatbeleid van Rutte III niet onevenredig terecht komen bij bewoners met een laag inkomen?

De gemeente Utrecht zet onder andere in op het gasloos maken van woningen. Daarmee wordt gestart in Overvecht.

  1. Wij hebben in een eerdere motie aandacht gevraagd voor de betaalbaarheid van het gasloos maken van woningen. Wat is hiervan de stand van zaken?
  2. Wordt bij de betaalbaarheid van het gasloos maken van woningen extra rekening gehouden met bewoners met een laag inkomen? Zo nee waarom niet?
  3. Waarom begint het college met het gasloos maken van woningen juist in Overvecht, waar relatief veel mensen met een laag inkomen wonen?

 

 

[1] https://www.volkskrant.nl/buitenland/rapport-laagste-inkomens-betalen-het-meest-aan-klimaatbeleid-rutte-iii-versterkt-die-ongelijkheid~a4566780/