23 januari 2020

Huurprijzen in Utrecht rijzen de pan uit

Het Algemeen Dagblad berichtte op 15 januari jl. over twee appartementen in Pijlsweerd die met een huurprijs van 2400 euro per maand misschien wel de duurste onderkomens in Utrecht zijn.

Woekerhuren

Huurdersorganisatie Woonbond spreekt van ‘woekerprijzen’ voor woningen die voor de hoofdprijs verhuurd kunnen worden doordat de huurprijsbescherming in 2015 is gewijzigd.
Er is sprake van een overspannen woningmarkt en van woningnood. De wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen zijn gigantisch en een huis kopen is veelal onbetaalbaar. De huidige crisis is deels een gevolg van politieke keuzes rondom de volkshuisvesting.

Recht op betaalbaar wonen

De PvdA vindt dat een betaalbare plek om te wonen geen gunst is, maar een recht. Het is éen van de meest basale voorwaarden om een gelukkig leven op te kunnen bouwen. Wij vinden de huidige ontwikkelingen onacceptabel en hebben dit in de raad meerdere keren aan de orde gesteld. Op basis van de berichtgeving heeft de fractie van de PvdA, samen met D66, de volgende schriftelijke vragen aan het college gesteld.

Vragen

1. Kent het college het bovengenoemde artikel? Zo ja, wat vindt het college daarvan?
2. De Utrechtse gemeenteraad heeft enige tijd geleden het actieplan middenhuur en stadsakkoord afgesloten. Hoe verhoudt de genoemde huurprijsontwikkeling zich ten opzichte van de afgeloste akkoorden/gemaakte afspraken in het betreffende project in Pijlsweerd?
3. Is het college bereid om aanvullende lokale maatregelen te treffen om dergelijke woekerhuren in de genoemde projecten aan banden te leggen? Zo ja, welke maatregelen? Zo nee, waarom niet?
4. Als het college van mening is dat dit lokaal niet afdoende geregeld kan worden, is het college dan bereid om in verband van de G4 en/of de VNG gezamenlijk bij het kabinet aan te dringen op landelijke maatregelen? Zo nee, waarom niet?
5. Biedt de woondeal die Utrecht heeft met het ministerie van Binnenlandse Zaken mogelijkheden om dit soort excessen aan te pakken?