15 mei 2020

Nieuwe solidariteit: De Wilg Draait Door

De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven, en raakt ons allemaal diep. Mensen vrezen voor hun inkomen, hun gezondheid of de gezondheid van dierbaren. Maar deze moeilijke tijd wordt ook gekenmerkt door zorg en liefde voor elkaar. Het is indrukwekkend hoe solidair onze stad zich toont: we kijken naar elkaar om en zorgen voor elkaar. In de portrettenreeks ‘Nieuwe solidariteit’ interviewen we Utrechters die andere stadsgenoten in deze tijd helpen.

Volgens Rik Hoogendam, activiteitenbegeleider bij De Wilg, zijn ze direct na de coronamaatregelen gaan nadenken over hoe ze contact konden houden met de bezoekers. “Als het niet meer mogelijk is om naar De Wilg te komen, is dat al een grote verandering op zich. Maar de mensen raken ook in een klap een belangrijk deel van hun vrijetijds- of dagbesteding kwijt. Het gezellige contact met ons en met elkaar, het dagritme en de regelmaat zijn belangrijk voor onze bezoekers. Eenzaamheid en somberheid liggen snel op de loer.”

Veel bezoekers van De Wilg zijn actief op Facebook. Het was dus logisch om via dat platvorm iets alternatiefs aan te gaan bieden. “Sindsdien maken we elke werkdag een uitzending van ‘De Wilg Draait Door via FB -Live. Vanaf 11 mei zijn we ons weer gaan voorbereiden op een beperkte openstelling, waardoor het online programma is teruggeschroefd naar drie werkdagen (maandag, woensdag en donderdag). Wat we vóór de crisis vooral offline deden – activeren, samen delen, genieten – proberen we nu dus voor een deel online te doen. Tijdens de uitzending kunnen mensen met ons chatten en we dagen ze uit om mee te doen met een challenge, sporten of knutselen. En we laten reacties, zoals ingezonden filmpjes, foto’s, brieven en kaarten zien om toch zoveel mogelijk ‘contact’ te stimuleren.”

Hoe langer ze dit nu doen, hoe meer de bezoekers én De Wilg bekend raken met beeldbellen en chatten. “Ik doe zelf de creatieve uitzending op donderdag en het leukste vind ik het ‘kneuterige’ ervan. We proberen een beetje dat sfeertje van VPRO’s Achterwerk in de Kast van vroeger te creëren. Gewoon iets gezelligs doen met weinig middelen wat leuk is voor jongere én oudere kijkers. We zijn natuurlijk geen professionele contentmakers, en er gaat op beeld dus wel eens wel wat mis, maar dat vind ik juist de charme ervan.”

De Wilg is van plan om online activiteiten te blijven aanbieden. “Het zal een onderdeel gaan uitmaken van de fysieke activiteiten. Deze bijzondere tijd vraagt dat we ons aanbod aanpassen, want we moeten verder. De Wilg Draait Door!”

De Wilg Draait Door (terug)kijken?
Je kunt de uitzendingen (live) bekijken via de Facebook-pagina van De Wilg: https://www.facebook.com/dewilgutrecht/?ref=bookmarks

Of via Youtube. De linkjes naar de aparte uitzendingen staan op de website van De Wilg: https://dewilg.nl/dewilg-draait-door/