5 februari 2021

Mondelinge vragen van Hester Assen leiden tot meer duidelijkheid over consultatiezorg

De impact van corona is voor veel sectoren groot en dat geldt ook voor consultatiezorg. De PvdA-fractie heeft begrepen dat het streven vanuit de gemeente Utrecht en de JeugdGezondheidsZorg (JGZ) is dat afspraken zo veel als mogelijk doorgaan. Wij juichen dat toe omdat dit belangrijk is voor kind, ouders en professionals. Toch krijgt onze fractie signalen dat er onduidelijkheid bestaat over het al dan niet doorgaan van afspraken en de mate waarin dit een eigen keuze is die de ouders/verzorgers mogen maken. Daarbij ontstaat bij ons fractie het beeld dat er verschil bestaat tussen de wijze waarop de verschillende Centra voor Jeugd en Gezin hierover communiceren. Alle reden voor Hester Assen om hier vragen over te stellen. 

Maatwerk

Hester: “Wij beseffen dat corona leidt tot beperkingen, ook in de consultatiezorg. Maar we hechten eraan dat professionals de ruimte hebben om maatwerk kunnen leveren in het belang van het kind. Als er aanleiding is tot zorg over ontwikkeling van een kind moeten zij ruimte hebben daarnaar te handelen. Ook moet er ruimte blijven naar het hele gezin te kijken, ook gezien de effecten van bijvoorbeeld de schoolsluiting op andere kinderen in het gezin.

We stellen deze vragen op basis van signalen die wij krijgen maar  Hester benadrukt dat wij grote waardering te hebben voor de medewerkers van de JGZ die ook onder deze moeilijke omstandigheden hun werk zo goed mogelijk proberen te doen waarbij het belang van het kind voorop staat. 

Beperkingen door corona

De wethouder geeft aan de landelijke richtlijnen te volgen en dat brengt op het consultatiebureau wel beperkingen met zich mee. Zo mag er maar één ouder mee maar kunnen andere ouders via (beeld)bellen de afspraak volgen. 

Op de vraag rond maatwerk geeft de wethouder aan dat de medewerkers altijd de ruimte hebben om maatwerk te leveren. De leidraad daarbij is: meer waar nodig, minder waar het kan. Hester: “Daar zijn we als PvdA blij mee: als het nodig is voor een kind of gezin om hen meer te zien, dan moet dat kunnen en dat kan dus. Ondanks de beperkingen kan ook worden besloten wel een thuisbezoek in te plannen, als de medewerker denkt dat dat goed is. Medewerkers wegen dit af, samen met de ouders of verzorgers. De ouders of verzorgers hebben altijd de laatste stem in het wel of niet door laten gaan van een afspraak.  

Kind in beeld

Verder blijkt dat voor kinderen tot  4 jaar alle afspraken doorgaan, waarbij de vorm kan verschillen. Voor kinderen van 4-18 jaar is er een aangepast aanbod omdat het schoolgaande kinderen betreft maar ook dan is het mogelijk een kind of gezin toch meer te zien. Hester: “Zeker in deze leeftijd, waarin kinderen vaak thuisonderwijs volgen vinden wij het als PvdA belangrijk dat kinderen wel in beeld blijven. We snappen de beperkingen als gevolg van corona maar als er reden tot zorg is moet het mogelijk zijn een kind te blijven zien en zelfs meer te zien”.  

Wanneer de medewerker een afspraak heeft met ouders over een jonger kindje, wordt altijd gekeken naar het hele gezin, dus ook naar oudere zusjes of broers en hun welzijn. Er is veel contact tussen onderwijs en de JGZ over een kind als daar aanleiding voor. 

Duidelijkheid

 Het verschil dat ervaren kan worden zit niet tussen de verschillende consultatiebureaus, zo zegt de wethouder, maar tussen professionals die een andere afweging kunnen maken. De wethouder zegt toe alle informatie op de websites die er zijn te updaten.  

De vragen die Hester Assen heeft gesteld hebben geleid tot veel meer duidelijkheid voor ouders. Dat is fijn in deze onzekere tijden.