Nog steeds geen supermarkt op de Uithof? PvdA is vertragen door universiteit beu en wil actie van gemeenteraad: “Wie is hier eigenlijk de baas?”
Het speelt inmiddels al jaren: het wil maar niet lukken om een fatsoenlijke supermarkt op de Uithof te krijgen. In 2022 tekenden meer dan duizend Uithofbewoners een petitie voor een volwaardige supermarkt en sprak de Utrechtse gemeenteraad uit dat er in toekomstige plannen voor de Uithof ruimte gemaakt moet worden voor een grote supermarkt.
Waarom lukt het dan nog steeds niet om deze plannen uit te voeren? De Utrechtse PvdA, destijds initiator van de petitie en gemeentelijke plannen, ziet dat de Universiteit Utrecht de komst van de supermarkt vertraagt. Commissielid Titus Stam: “De universiteit is eigenaar van bijna alle grond op de Uithof en gebruikt die vrijwel alleen maar voor eigen gebouwen en verhuur aan bedrijven. Daarbij vergeet men dat er ook duizenden mensen wonen die bepaalde voorzieningen als een supermarkt nodig hebben.’’
De PvdA wil onderzoeken wat de gemeente kan doen om ervoor te zorgen dat er op kortere termijn een grote supermarkt komt en kondigt daarom een debat aan in de Utrechtse raad. Raadslid Titus Stam: “Het kan niet zo zijn dat we als gemeenteraad A zeggen en dat de universiteit dan B doet.”
Dat de supermarkt er nog steeds niet is, heeft volgens Stam alles te maken met de houding van universiteit. “De universiteit drong er bij de gemeente op aan om eerst een marktonderzoek te doen, terwijl iedereen al lang wist dat er een enorme behoefte is naar een volwaardige supermarkt. Nu het onderzoek twee jaar later inderdaad laat zien dat die behoefte er is, zegt de universiteit geen ruimte meer te hebben voor een supermarkt”
Uit eigen onderzoek van de universiteit blijkt dat er nu geen ruimte is voor een supermarkt. Het lijkt erop dat de Uithof daarom pas een volwaardige supermarkt kan krijgen in 2032, wanneer de geplande verbouwing van het Langeveldgebouw mogelijkheden biedt. Stam: “2032 duurt echt veel te lang, zeker omdat dit nu al jaren speelt. Dan zijn we twee generaties studenten verder, twee generaties Uithofbewoners die in hun hele studententijd geen supermarkt hebben gezien.’’
De PvdA agendeerde het onderwerp vanochtend bij de commissie Ruimtelijke Ordening en Grondzaken. Het debat is door de commissie geagendeerd op 19 december.
We lanceren de huisjesmelkerbokaal!
Door de woningnood is het voor huisjesmelkers makkelijker dan ooit om misbruik te maken van hun positie. Onredelijk hoge huren, illegale extra kosten en zelfs intimidatie komen regelmatig voor. Om de misstanden van deze huisjesmelkers extra onder de aandacht te brengen lanceren we de huisjesmelkerbokaal! Deel met ons jouw ervaring met slechte huisjesmelkers en maak daarnaast kans op mooie Utrechtse prijzen
Wat is het idee?
Vanaf vandaag tot en met 6 december kan iedereen via het formulier hieronder zijn of haar huisjesmelker nomineren en je ervaring delen. Wij kiezen de drie slechtste huisjesmelkers uit en daar kan je tot en met 16 december op stemmen. Op 17 december maken wij de uitslag bekend.
Belangrijk: Alle persoonlijke informatie die je met ons deelt is vertrouwelijk en wordt niet doorgegeven aan anderen.
De Huisjesmelkerbokaal
Heb je een vervelende ervaring gehad met je huisbaas? Meld je huisbaas hier aan voor de Huisjesmelkerbokaal, deel je ervaring en maak kans op mooie prijzen!
Reactie afgelasten demonstratie tegen bezuinigingen hoger onderwijs
‘We zijn geschrokken van het bericht dat de demonstratie tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs vandaag in Utrecht niet door kan gaan omdat de veiligheid niet gegarandeerd zou kunnen worden. We betreuren dit enorm.
Demonstreren is een grondrecht en Utrecht staat pal voor het demonstratierecht en daarmee voor vreedzame demonstranten die van dit recht gebruik willen maken. Iedereen in onze stad moet diens mening kunnen geven.
Dat dit vandaag niet het geval is, leidt tot zorgen en veel vragen. Deze zullen we voorleggen aan de burgemeester. Tegelijkertijd willen we recht doen aan de feiten en niet te snel oordelen. Daarom wachten we nu eerst op verdere uitleg vanuit het gemeentebestuur.
We hopen snel op meer duidelijkheid. Wij willen dat vreedzame demonstraties in alle gevallen door kunnen gaan.’’
De verklaring is ondertekend door GroenLinks, Partij van de Arbeid, ChristenUnie, Student en Starter, Volt en EenUtrecht.
Utrecht maakt extra geld vrij voor asielopvang en opvang dakloze mensen
n Utrecht kijken we naar elkaar om en doen we wat nodig is.
In plaats van de asielproblemen op te lossen, stuurt dit kabinet aan op een opvangcrisis. Door bewust chaos en overlast te veroorzaken, hoopt minister Faber een vals beeld te scheppen van een crisis.
Terwijl de minister er een puinhoop van maakt, kiezen we er nu in Utrecht voor om extra te investeren in asielopvang en de opvang van dakloze mensen. Als stad van Sint Maarten blijven we naar mensen omkijken. En we weten wat werkt: met goede opvang bieden we mensen een perspectief op integratie en werk, en voorkomen we overlast op straat. Gisteren stemde de Utrechtse raad in met ons voorstel om daarvoor geld vanuit de gemeentelijke reserves, het zogenaamde Weerstandsvermogen, in te zetten. Bekijk de motie die we daarvoor indienden hier.
Programmabegroting 2025: Solidariteit nu kansengelijkheid en bestaanszekerheid onder druk staan
Deze week bespreekt de raad de Programmabegroting voor 2025.
Utrecht is een stad voor iedereen, waar iedereen een zeker bestaan moet kunnen opbouwen. Dat betekent de zekerheid dat je een dak boven het hoofd hebt en dat die ook betaalbaar en goed geïsoleerd is, dat iedereen financieel het einde van de maand kan halen en dat het onderwijs alle kinderen minimaal dezelfde kans op een mooie toekomst biedt.
Dat is geen vanzelfsprekendheid. En dat is in onze stad te zien. Het aantal dakloze mensen neemt zienderogen toe. Vaak met een grote zorgvraag, waar niet altijd mee geholpen kan worden omdat de zorg door het tekort aan woningen helemaal vastloopt. Dit raakt de meest kwetsbare bewoners maar meer Utrechters merken het: met inflatie van 10% is het leven voor velen te duur geworden, zien we in dezelfde wijken en buurten de achterstanden op school en daarna op de arbeidsmarkt en zien we in toenemende mate mensen onze stad verlaten omdat een woningen kopen of huren hier toch niet te betalen is.
Deze tweedeling is een enorme opgave voor onze stad. De financiële positie waar alle gemeentes, en dus ook Utrecht, in gedwongen worden door het Rijk zet dit in toenemende mate onder druk. Juist in deze financieel barre tijden en in een steeds rechtser wordende wereld zijn de keuzes die in alle schaarste gemaakt moet worden van het grootste belang. Deze begroting laat zien waarom wij in deze coalitie zitten met juist in deze tijd belangrijke keuzes.
We gaan armoede tegen met extra investeringen om armoede bij kinderen tegen te gaan. Dat voorkomt armoede op latere leeftijd. We zorgen voor solidariteit op scholen met het solidariteitsfonds, zodat kinderen van ouders die een ouderbijdrage niet kunnen betalen ook kunnen meedoen op school. We gaan van wonen naar volkshuisvesting door ervoor te zorgen dat alle nieuwbouwprojecten 40% sociale huur hebben, en we verkopen geen sociale huurwoningen meer. We focussen op een duurzame toekomst met een publiek warmtebedrijf.
Deze keuzes kunnen gemaakt worden omdat we kiezen om de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Dat is solidariteit in een tijd waar bestaanszekerheid en kansengelijkheid onder druk staan.
Tijdens de begrotingsbehandeling werden hiernaast nog drie eigen voorstellen van ons aangenomen:
Extra geld voor asielopvang
De eerste gevolgen van het extreemrechtse kabinet worden zichtbaar, alleen al door hoe over asielzoekers wordt gepraat. In Utrecht weten we dat we met goede opvang mensen sneller perspectief bieden op integratie, werk en dat we overlast voorkomen. Wij zetten daarom extra geld uit de buffers in voor asielopvang en hulp voor dakloze arbeidsmigranten. Bekijk de motie hier.
Aanpak dakloosheid arbeidsmigranten
Arbeidsmigranten zijn een zeer kwetsbare groep. Zij zijn de snelst groeiende groep dakloze mensen in Utrecht wat leidt tot schrijnende situaties. Deze week was de jaarlijkse herdenking bij de herdenkingsboom van dakloze mensen in Utrecht. En je ziet gewoon dat er meer Oost-Europese namen tussen komen te hangen. Dit is schokkend en verdrietig om te zien. Het laat zien hoe groot de noodzaak is om aandacht te hebben voor deze kwetsbare groep. De taken rondom zorg, huisvesting en werk liggen nog altijd bij verschillende wethouders en afdelingen waardoor de organisatie soms ook verkokerd werkt op dit gebied. Juist bij een kwetsbare en vaak onzichtbare groep moet dit aan de kant van de overheid goed lopen. Doen wat we al doen maar dan beter gecoördineerd en de raad daar ook in meenemen. Bekijk de motie hier.
Bijzondere bijstand
Een van de pijnlijkste gevolgen van de bezuinigingen van de landelijke overheid was de korting op de bijzondere bijstand. Als mensen na jaren in de schulden te hebben gezeten, daar eindelijk vanaf zijn en een eigen woning intrekken, zou voortaan eigenlijk als eerste aan hen gevraagd worden: steek je weer in de schulden. Dit is niet uit te leggen. Daarom maken we extra geld vrij voor de bijzondere bijstand. Bekijk de motie hier.
Den Haag bezuinigt: juist nu blijven we investeren
Terwijl Den Haag er een puinhoop van maakt, gaan we in Utrecht door met doen wat nodig is
Den Haag zadelt Utrecht op met een miljoenentekort. Deze bezuiniging betekent dat we als Utrechtse raad veel lastige keuzes moeten maken.
Als PvdA zijn we er trots op dat dit gemeentebestuur juist in deze financieel moeilijke tijd negen ton extra investeert in de aanpak van kinderarmoede. Onze Utrechtse inzet op jeugdhulp en jongerenwerk blijft ongedeerd. We blijven alles op alles zetten om de woningbouw aan te jagen en vooral in te zetten op betaalbaar wonen. Er wordt extra geïnvesteerd in de U-pas en we bezuinigen niet op uitkeringen voor mensen met een laag inkomen. De buurt- en wijkaanpak, waarmee inwoners een stem krijgen in de inrichting van hun buurt, blijft overeind.
Om dat allemaal te kunnen betalen, verhogen we onder andere de OZB en de toeristenbelasting. Dat vinden wij niet meer dan eerlijk. Dat is ongelijk investeren voor gelijke kansen: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.
De enige juiste oplossing is dat Den Haag de miljardenbezuiniging op het geld dat gemeentes krijgen terugdraait. Zolang dit kabinet die verantwoordelijkheid niet neemt, moeten wij in Utrecht de puinhoop opruimen. Daarbij zorgen we er zoals altijd voor dat we de kwetsbare inwoners in onze stad zoveel mogelijk uit de wind houden.
Utrecht investeert extra in gelijke kansen voor ieder kind
Als PvdA hebben we ons hard ingezet voor meer geld voor de bestrijding van kinderarmoede. Want juist in tijden waarin er moeilijke financiële keuzes gemaakt moeten worden, is het belangrijk om te blijven investeren in gelijke kansen. Daarom wordt er nu extra geld vrijgemaakt voor het tegengaan van kinderarmoede. Dat geld gaat onder andere direct naar gezinnen via de U-pas en naar fondsen die scholen en gezinnen ondersteunen.
En dat is hard nodig: in Utrecht groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. Dat zijn kinderen die niet goed kunnen meedoen met andere kinderen. Die niet samen met hun vriendjes naar school gaan, omdat ze als enige geen fiets hebben. Die zich niet optimaal kunnen ontwikkelen, omdat ze geen lid zijn van een sportclub en geen muziekles krijgen. Die zich minder goed kunnen concentreren omdat ze zonder ontbijt naar school zijn gegaan.
Het Jeugdeducatiefonds en Leergeld ondersteunen kinderen, gezinnen en scholen bij het bestrijden van kinderarmoede. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat kinderen naar muziekles kunnen en nieuwe (sport-)kleding kunnen kopen. Of voor laptops, brillen, boeken, een fiets, een verjaardagspakket om te kunnen trakteren. Noem het maar op.
Zo zorgen we voor gelijke kansen voor ieder kind.
PvdA wil naming en shaming van malafide uitzendbureaus: ‘We zijn er klaar mee dat we in Utrecht de brokken moeten opruimen’
De grootste groep dakloze mensen in Utrecht bestaat uit arbeidsmigranten uit EU-landen als Polen en Hongarije. Dat die groep maar groter blijft worden is vooral de schuld van werkgevers en uitzendbureaus, zo stelt de PvdA in Utrecht. Deze week bleek uit cijfers van het UWV dat er jaarlijks duizenden arbeidsmigranten op staande voet worden ontslagen. PvdA-raadslid Ilse Raaijmakers: ‘Arbeidsmigranten hebben een zeer kwetsbare positie. Hun arbeidscontract is vaak verbonden aan hun woning, zodat ze op straat belanden wanneer ze hun baan kwijtraken. Ze kloppen vervolgens aan bij de opvang in grote steden als Utrecht. Wij willen ze natuurlijk goed opvangen, maar op deze manier is het onhoudbaar.’’
Om werkgevers op hun verantwoordelijkheid te wijzen, stelt de PvdA vandaag in het wekelijkse vragenuur van de Utrechtse raad voor om tot een plan van aanpak te komen. Raaijmakers: “Het zou onbestaanbaar moeten zijn dat we in een land leven waar je, zodra je werkgever genoeg van je heeft geprofiteerd, klakkeloos op straat wordt gesmeten. Het wordt tijd om werkgevers op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Als publiekelijk namen en shamen daarbij helpt, moeten we dat doen.’
De PvdA wil dat er een integrale aanpak voor EU-arbeidsmigranten komt. Daarin moet gekeken worden naar hoe de gemeente huisvesting en werkomstandigheden van arbeidsmigranten kan verbeteren. Uit eerdere raadsvragen bleek dat de gemeente bezig is om in kaart te brengen waar arbeidsmigranten werken en een lijst op te stellen van malafide werkgevers en uitzendbureaus. Het openbaar maken van deze werkgevers en uitzendbureaus kan een onderdeel zijn van deze aanpak.
Het Utrechtse college van burgemeester en wethouders reageert vandaag in het Vragenuur op de vragen van de PvdA.
In Utrecht verkopen we geen sociale huurwoningen meer
Een stad die er niet meer is voor de verpleegkundige, voor de bouwvakker en voor de agent. Dat is wat er gebeurt op het moment dat er sociale huurwoningen worden verkocht. Jarenlang beloofden woningcorporaties dat ze extra woningen zouden leveren in ruil voor de verkoop van sociale huurwoningen. Dit zorgde ervoor dat in de periode 2020-2022 de voorraad sociale huurwoningen kromp. Daarom zijn we enorm blij dat er sinds de PvdA in het college zit, nu een stop is op de verkoop van sociale huurwoningen en dat er samen met corporaties wordt gewerkt aan een groei van de voorraad sociale huurwoningen.