De Coronacrisis en de getroffen maatregelen -die nu tot minstens 28 april verlengd zijn- raken ons allemaal diep. Mensen zijn bang voor hun gezondheid en die van hun dierbaren. Het raakt ons ook op sociaal en economisch gebied. Sommigen worden harder getroffen dan anderen, maar iedereen voelt de gevolgen in zijn of haar privésituatie.
De Partij van de Arbeid Utrecht zet zich in om de gevolgen van de coronacrisis zo veel mogelijk te beperken en diegene die kwetsbaar zijn zo goed mogelijk te ondersteunen.
Werk & Inkomen
Duizenden mensen komen financieel in de problemen door deze crisis. Een vangnet en een overheid die naast mensen gaat staan is nu extra belangrijk. Achter de schermen hebben wij, samen met andere fracties, verschillende voorstellen hiervoor gedaan. Inmiddels is al veel geregeld in Utrecht:
- Huisuitzettingen en incasso-activiteiten (aanmaningen, dwangbevelen, beslagleggingen) zijn stopgezet.
- De toegang tot de bijstand is tijdelijk versoepelt: de verplichte zoektermijn voor jongeren van vier weken is losgelaten en de kostendelersnorm wordt deels (voor jongeren en daklozen) niet toegepast.
- De BBZ (Bijstand voor zelfstandigen) is versneld opengesteld met duizenden aanvragen in slechts enkele weken tijd (waar dat normaal ca. 70 per week is).
- De gemeente geeft het goede voorbeeld: externe medewerkers in dienst van de gemeente krijgen vervangende werkzaamheden als het werk onverhoopt afloopt.
Dit zijn belangrijke stappen om ervoor te zorgen dat niemand in onze stad door het ijs zakt. Wij blijven ook nauw betrokken bij de voedselbanken die, zeker nu, belangrijk werk verrichten. Er waren tekorten van zowel vers als houdbaar voedsel. Gelukkig kan de uitgifte, dankzij de vele donaties (waaronder van onze leden), nu nog gewoon doorgaan. De gemeente moet wat ons betreft echter een plan hebben voor wanneer dit niet meer lukt. De mensen in onze stad met het minste geld, mogen niet de hoogste rekening betalen.
Geweld achter de voordeur
Kinderen en ouders zijn veel meer thuis dan gewoonlijk. Dat zorgt voor oplopende spanningen en overbelasting bij gezinnen. Wij maken ons grote zorgen over toenemend huiselijk geweld en kindermishandeling door de coronacrisis. Voor de slachtoffers is geen ontsnapping mogelijk, omdat er geen uitweg is op school of werk en de dader in de buurt is.
In Utrecht hebben we hier met andere partijen meerdere keren aandacht voor gevraagd. Het college heeft toegezegd dat betrokken partijen extra alert zijn op signalen van huiselijk geweld. De hulp- en dienstverlening gaat zoveel mogelijk door en er worden ook oplossingen bedacht zoals video hulpverlening of het inhuren van extra hotelbedden voor tijdelijke time out opvang.
Kwetsbare kinderen met onveilige thuissituaties worden zoveel mogelijk op school opgevangen, net als kinderen van ouders met cruciale beroepen. In Utrecht zijn deze leerlingen redelijk goed in beeld. De gemeente Utrecht zet ook leerplichtambtenaren in om langs te gaan bij kinderen met wie geen contact is sinds het sluiten van de scholen.
Onderwijs
De gevolgen van de coronamaatregelen voor het onderwijs zijn enorm: van de een op de andere dag moesten scholen hun deuren sluiten en overschakelen op online onderwijs. Binnen een week hadden vrijwel alle Utrechtse scholen onderwijs op afstand gerealiseerd wat een enorme prestatie is.
We maken ons wel grote zorgen over toenemende onderwijsachterstanden en kansenongelijkheid. De eerste zorg was het regelen van laptops/ipads zodat ieder kind ook onderwijs op afstand kan volgen. Met dank aan partijen als Stichting Leergeld en Jeugd Educatie Fonds en de scholen zelf is dat voor vrijwel alle Utrechtse leerlingen inmiddels geregeld. Het ontbreken van middelen voor de aanschaf van een device mag een kind niet uitsluiten van het volgen van onderwijs.
Nu de laptops zijn geregeld, blijven grote zorgen bestaan over het oplopen van onderwijsachterstanden. Niet elke thuissituatie is stimulerend voor het volgen van onderwijs. Sommige leerlingen hebben nu wekenlang niets gedaan, omdat ouders niet kunnen/willen helpen of omdat ze thuis onvoldoende rust en ruimte hebben om te leren. We blijven ons ervoor inzetten dat er alles aan gedaan wordt om deze leerlingen te helpen, thuis of op school. We hebben ook aandacht gevraagd voor vroeg- en voorschoolse educatie, omdat deze jonge kinderen ook thuis zitten. We willen dat scholen en de gemeente nu al goed nadenken hoe ze straks achterstanden van kinderen weer gaan inlopen.
Opvang dak- en thuislozen
Tijdens de coronacrisis is het heel belangrijk dat we de meest kwetsbare Utrechters beschermen die zichzelf moeilijk kunnen beschermen. Dak- en thuislozen behoren onder anderen tot deze doelgroep. Er is een noodlocatie geopend voor het geval ze besmet zijn met het coronavirus. Daarnaast zijn preventieve maatregelen getroffen. Alle opvanglocaties zijn nu tijdelijk 24 uur geopend zodat dak- en thuislozen niet onnodig op straat hoeven te zijn als ze dat niet willen. Enkele zelfredzame dakloze 60-plussers worden opgevangen in een hostel in de binnenstad. Het is fantastisch dat ondernemers hieraan bijdragen. Daarnaast worden zogenaamde niet-rechthebbende daklozen (veelal Oost-Europeanen) opgevangen. We maken ons wel zorgen over de opvang van daklozen in slaapzalen, ook al wordt de 1,5 meter afstand in acht genomen. Nu zoveel hotels leegstaan zou het nog mooier zijn als dak- en thuislozen alleen op een kamer kunnen slapen. Daar zullen we om blijven vragen.
Het is goed om te zien dat er in relatief korte tijd zoveel voor deze groep geregeld kan worden. Nog mooier zou het zijn als dit ook na de coronacrisis behouden kan blijven. Daar zullen we ons hard voor maken.
Economische Zaken:
De horeca is volledig dicht en veel winkels hebben hun omzet flink terug zien lopen. Deze crisis zal een ongekend zware tijd worden voor veel (kleine) ondernemers. Er zijn al verschillende maatregelen genomen, waar ook wij om hebben gevraagd, om ondernemers te helpen deze tijd door te komen:
- Voor ondernemers is uitgestelde of gespreide betaling van belastingen mogelijk.
- Er wordt coulant omgegaan met de prestatieafspraken voor ondernemers en andere instellingen rondom verleende subsidies.
- De gemeente biedt als verhuurder haar huurders uitstel van betaling waar nodig. Dat geeft ondernemers meer ruimte om rond te kunnen komen.
Dit zijn enkele voorbeelden van maatregelen die worden genomen om ondernemers deze zware tijd door te helpen. Een wens van de PvdA is dat ook andere ondernemers, die niet van de gemeente huren, de mogelijkheid krijgen om de huur uitgesteld te betalen. De gemeente moet hierover om tafel met grote vastgoedverhuurders.
Oproep: steun de lokale ondernemer!
De horeca is dicht voor bezoek en loopt veel omzet mis. Dit is een ongelofelijk klap voor veel lokale ondernemers die zich met hart en ziel voor hun bedrijf inzetten. Gelukkig is afhaal wel mogelijk. Via het prachtige initiatief van Steun De Keukens kan het uit eten gaan in huis worden gehaald.
Het eten is te bestellen via onderstaande link. Steun de lokale economie, hou netjes 1,5 meter afstand bij het afhalen en blijf gezond. Eet smakelijk!