Discriminatie en vooroordelen in de zorg moeten aangepakt worden
Het Kennisplatform Integratie&Samenleving (KIS) heeft op 6 december een verkennend onderzoek naar discriminatie en vooroordelen in de zorg gepubliceerd. Uit dit onderzoek, waarbij discriminatie op grond van afkomst, religie en huidskleur centraal staat, blijkt dat één op de vijf medewerkers in de zorg en welzijn sector discriminatie op de werkvloer ondervindt door cliënten of patiënten, omringende familie en bezoekers in ziekenhuizen, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en de jeugd- en ouderenzorg.
Ik wil niet door u geholpen worden
De discriminerende uitingen worden gelinkt aan uiterlijke kenmerken zoals huidskleur of het dragen van een hoofddoekje. Voor veel zorgmedewerkers van kleur is racisme aan de orde van de dag. Het varieert van kwetsende opmerkingen van patiënten, collega’s en leidinggevenden tot patiënten die niet door hen geholpen willen worden. Meldingen hiervan worden vaak wel bij direct leidinggevenden gedaan, maar niet bij de vertrouwenspersoon, een meldpunt of de politie. Zorgverleners zelf reageren heel verschillend op zulke situaties en de organisaties weten nauwelijks hoe er mee om te gaan.
Fijne werkomgeving
De beroepsbevolking in de zorg wordt steeds diverser waardoor steeds meer mensen met discriminatie op de werkvloer geconfronteerd worden. Het KIS doet een aantal aanbevelingen om de werkomgeving veilig en fijner te maken, zoals het bevorderen van sociale veiligheid, het stimuleren van meldingen, het serieus nemen van de meldingen, het ontwikkelen van heldere protocollen, het aanbieden van trainingen en het bevorderen van diversiteit en inclusie.
Utrechtse situatie
Raadslid Ilse Raaijmakers: “Racisme op de werkvloer is onacceptabel. Ik wil dat hier werk van gemaakt wordt. Daarom vraag ik het college of zij zicht hebben op de situatie in Utrecht en of zij samen met zorginstellingen en -organisaties wil bespreken hoe de aanbevelingen van het KIS uitgevoerd kunnen worden. Ook wil ik weten of het college bereid is hier aandacht voor te vragen bij aanbestedingen en opdrachten vanuit de gemeente. Zodat dit aangepakt wordt!”