We kijken terug op een jaar waarin Nederland en de wereld rechtser en autoritairder werden. In Utrecht doen we daar niet aan mee. Hier zijn we solidair en kijken we naar elkaar om. Wij laten ons niet uit elkaar spelen, hoe graag bruinrechtse politici dat ook zouden willen.
Kijk maar naar hoeveel Utrechters als vrijwilliger klaarstaan voor een ander. Bij de voedselbanken en de opvang voor dakloze mensen. Als taalmaatje voor nieuwe Utrechters of om Amelisweerd te beschermen tegen nodeloos asfalt. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.
In de stad van Sint Maarten helpen we de kwetsbaarste inwoners. Ook als gemeente maken wij keuzes op basis van dit principe. Wij noemen dat ongelijk investeren voor gelijke kansen.
Dat geeft ons een houvast in tijden van grote bezuinigingen. Want rechts Den Haag is niet alleen in taalgebruik asociaal, maar voegt ook de daad bij het woord door grote bezuinigingen door te voeren op het geld dat gemeentes krijgen. Terwijl gemeentes in de loop der jaren steeds meer taken van de landelijke overheid hebben gekregen zoals jeugdzorg, uitvoering WMO (bijvoorbeeld huishoudelijke hulp) en het zorgen voor inkomensondersteuning.
Afgelopen zomer maakten deze bezuinigingen veel los bij inwoners en organisaties in onze stad. Veel van wat we belangrijk vinden hebben we kunnen behouden. De Utrechtse aanpak in de jeugdhulp en jongerenwerk, het op gang houden van betaalbare woningbouw en de buurt- en wijkaanpak, waarmee mensen meer zeggenschap krijgen in hun buurt. Om dat allemaal te kunnen betalen, verhogen we de OZB en toeristenbelasting. Zo dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten.
Dat neemt niet weg dat er moet worden bezuinigd en dat dit ook pijn gaat doen. Sommige mensen hebben te horen gekregen dat hun budget, subsidie of andere regeling wegvalt. De komende jaren zullen in sommige buurten voorzieningen verdwijnen. Dat zijn helaas onvermijdelijke gevolgen van deze rechtse bezuinigingen.
De crisis op de woningmarkt treft inmiddels alle Utrechters. Alle leeftijden en alle inkomens. We blijven alles op alles zetten om betaalbare woningen neer te zetten. Sinds de PvdA in het Utrechtse college zit, zorgen we ervoor dat 40% van alle nieuwe woningen een sociale huurwoning is. We zijn bovendien gestopt met het verkopen van bestaande sociale huurwoningen. We zorgen voor veel middenhuur en betaalbare koopwoningen. In 2024 gaven we als gemeenteraad akkoord voor duizenden nieuwe woningen die de komende jaren de druk op de Utrechtse woningmarkt iets zullen verlichten. De plannen in Rijnenburg sprongen het meest in het oog: daar kunnen straks 50.000 Utrechters wonen.
We zetten ons zoals altijd in voor goede en menswaardige opvang voor mensen die dat nodig hebben, terwijl dit kabinet bezig is met het creëren van een opvangcrisis door de bed-bad-brood-regeling en de Spreidingswet in te trekken. We maakten ook geld vrij om de bed-bad-brood-opvang open te houden. Daarmee voorkomen we dat tweehonderd mensen op straat belanden. In 2024 vonden we ook een nieuwe locatie voor de winteropvang. Als het echt koud is, slaapt in Utrecht niemand op straat. Want dat is levensgevaarlijk.
Lokaal probeerden we in 2024 het verschil te maken voor Utrechters. Samen met GroenLinks deden we een voorstel om de regels voor mensen in de bijstand makkelijker te maken. Helaas werd dit besluit door de minister van Binnenlandse Zaken vernietigd. We gingen de strijd aan met Eneco, dat veel te veel geld verdient aan het stadswarmtenet, en openden een meldpunt. Met als resultaat dat het oprichten van een publiek warmtebedrijf, in handen van de gemeente, nu op tafel ligt bij het stadbestuur. We blijven investeren in het aanpakken van kinderarmoede en maakten extra geld vrij voor gezinnen met minder geld. We zorgden voor meer gelijke kansen op scholen met een solidariteitsfonds voor ouderbijdragen.
Hoewel dit rechtse kabinet het ons moeilijk maakt, doen we in Utrecht wat nodig is. In 2025 zullen we daar vol overgave mee doorgaan.