6 april 2020

Het leven van onze raadsleden in tijden van Corona: Voor Ilse Raaijmakers was het even wennen en aanpassen

In deel 3 van ‘Raadleden in tijden van Corona’ spreken we met Ilse Raaijmakers. Ilse, sinds de verkiezingen in 2018 commissielid, is pas sinds kort raadslid. Zij vervangt Hester Assen, die in februari met zwangerschapsverlof is gegaan.

Ilse: “Mijn huishouden bestaat uit 4 personen: mijn man, 2 dochters van 2 en 4 jaar oud, en ik. De oudste geven we thuisonderwijs en de jongste doet dan gewoon mee. Concentratie is soms wel een dingetje, maar eigenlijk gaat het best goed”.

“Leuk om de ontwikkelingen van je kinderen zo goed te kunnen volgen”

Ze vervolgt: “Het is ook wel weer leuk om de ontwikkeling van je eigen kinderen zo goed te volgen. Door alle hectiek van werk en raadswerk heb ik dat niet altijd even goed gezien, maar nu gebeurt het elke dag letterlijk onder mijn neus. Ik kan me ook uitleven als kleuterjuf: knutselwerkjes van Pasen en de lente, dansen op muziek, liedjes zingen, boekjes lezen. Volgens mij hoeven ze zich niet te vervelen”.

Bij Ilse thuis hebben ze gemerkt dat een strak schema, met name voor de uren dat ze les willen geven aan de oudste, heel goed werkt. Ze wisselen oefeningen, knutselen, bewegen en muziek af. Natuurlijk zijn er wel eens irritaties, dan proberen ze elkaar toch wat ruimte te gunnen.

Ilse: “Het was even wennen en aanpassen, maar inmiddels hebben we thuis een nieuw schema. Mijn man en ik verdelen de dagen tussen lesgeven aan onze 2 dochters (2 en 4 jaar oud) en thuis werken. Op zolder is een aparte werkplek. De ‘school’ is in de woonkamer”.

Naar buiten?

Ze gaan niet veel naar buiten. “We zijn heel terughoudend met uitjes buiten de deur om gehoor te geven aan de oproep: ‘zoveel mogelijk thuis blijven’. De kinderen kunnen gelukkig voor de deur op een pleintje spelen”.

Het raadswerk

Het is best wel even zoeken naar een nieuwe vorm. Als raadslid ben je heel betrokken met wat er gebeurt in de stad en spreek je het liefst met mensen in de stad af. Nu heb je nog steeds telefonisch en per mail contact, maar dat is toch anders. Ilse: “Ik vind het belangrijk dat we als raad toch betrokken blijven bij besluitvorming en onze controlerende functie uitoefenen. Juist in tijden van crisis is onze democratie van belang. Maar dat besef wort gelukkig breed gedeeld. We hebben alweer een digitaal vragenuur en digitale commissievergaderingen zullen er waarschijnlijk ook komen. Natuurlijk beheerst het nieuws rondom corona momenteel de politieke agenda”.

Thuiswerken

Ilse werkt als onderzoeker en beleidsadviseur bij een GGZ-instelling. Dat werk doet ze nu vanuit huis. “We kunnen vergaderen en zelfs mensen behandelen op afstand. Doordat ik nu de kinderen 24/7 thuis heb is het lastig om al je uren te maken, maar tot nu toe lukt het redelijk”.

Zorgen

Iedereen maakt zich zorgen om geliefden en familie. Zo ook Ilse: “Ik maak me vooral zorgen om alle ouderen in mijn omgeving, waaronder mijn ouders die in Limburg wonen. We beeldbellen iedere dag. Ze lezen de kleinkinderen iedere dag een verhaal voor. Gelukkig is niemand besmet met het coronavirus in mijn directe omgeving. Een van mijn beste vriendinnen werkt als verpleegkundige in het ziekenhuis in Eindhoven. Om haar maak ik me ook geregeld zorgen. Ze heeft een groter risico om zelf besmet te raken. Daarnaast maakt ze in het ziekenhuis nu zulke heftige dingen mee, dat ze al die beelden en ervaringen nog lang na de crisis zal moeten verwerken. Ik probeer – op afstand – daar nu al soms met haar over te praten. Bij mij kan ze even stoom afblazen”.

Mooie initiatieven in de stad

“Ik zie een heleboel saamhorigheid om me heen, dat is zo mooi om te zien. Mensen die geld of voedsel inzamelen voor de voedselbank, oproepen om vooral lokale restaurants te steunen door af te halen, belrondes naar oudere Utrechters die nu geïsoleerd thuis zitten. In dat kader heb ik ook voorgesteld om binnen de PvdA onze eigen 75-plussers te bellen. Dat hebben we ook met een aantal leden gedaan en dat werd zeer gewaardeerd. Daarnaast helpen we elkaar als buren en ouders: we wisselen tips uit voor thuisonderwijs, doen soms boodschappen voor elkaar en steken elkaar een hart onder de riem als iemand er doorheen zit”.

Ilse gaat voor deze site een aantal Utrechters interviewen -via de telefoon natuurlijk- die bijzondere dingen doen in deze tijd. Binnenkort zijn deze verhalen hier te lezen.