Hoeveel mensen slapen er op straat in Utrecht?

Door Ilse Raaijmakers op 4 april 2024

Het eerlijke antwoord is dat we nu nog geen idee hebben. Maar daar komt binnenkort hopelijk verandering in. Na aanhoudende vragen van raadslid Ilse Raaijmakers komt zojuist het nieuws dat Utrecht zich gaat aanmelden voor de zogenaamde ETHOS-telling van het Kansfonds. In het kort komt het erop neer dat die telling het aantal dakloze mensen veel nauwkeuriger in beeld brengt dan de officiële cijfers van het CBS doen.

Hoe kan dat dan? De huidige manier van tellen van de gemeente en het CBS houdt niet goed rekening met mensen die wel onder een dak slapen, maar dan steeds ergens anders. Bijvoorbeeld bij vrienden, of in leegstaande panden. Zij hebben geen thuis en lopen risico om op straat te belanden. Er zijn ook mensen die door betalingsachterstanden hun dak dréigen kwijt te raken. Dakloze vrouwen en kinderen zijn slecht in beeld.

Die mensen zijn allemaal kwetsbaar. Bovendien: goed beleid begint bij weten waar je het over hebt. En dat weten we nu niet.

Wij willen dat niemand op straat slaapt. Om dat doel te bereiken, moeten we beginnen met weten wie er risico loopt om dak- of thuisloos te worden. Dat Utrecht zich aanmeldt voor de ETHOS-telling is een belangrijke stap in de goede richting.

Meer informatie over de ETHOS-telling: ETHOS telling dak- en thuisloosheid in Nederland – Kansfonds