Mooi nieuws: Utrechtse bieb gaat boetes afschaffen

Door Ilse Raaijmakers op 30 mei 2024

Boetes in de bibliotheek zijn een drempel die mensen tegenhoudt om te lezen. Als PvdA vroegen we al eerder om een afschaffing van het boetesysteem in Utrechtse bibliotheken. Dat gaat nu gebeuren!

Nederlandse kinderen lezen steeds minder, en kunnen dit ook minder goed. Dat zijn alarmerende cijfers, want het goed kunnen begrijpen van teksten is belangrijk om mee te kunnen doen met de maatschappij. Daarom moet iedereen toegang hebben tot boeken. De bibliotheek is voor kinderen en jongeren een uitkomst om op een laagdrempelige manier veel te kunnen lezen.

Voor mensen met een lager inkomen kan het risico op een boete werken als een drempel. Zij komen dan minder snel naar de bibliotheek. Daarom is het goed nieuws dat de Utrechtse bibliotheek de boetes wil gaan afschaffen, om te beginnen voor kinderen en jongeren. Dat staat in de nieuwe beleidsnota bibliotheken 2024-2034.

Een heel belangrijke stap, zeker in tijden waarin het nieuwe kabinet van plan is om lezen duurder te maken door de btw op boeken te verhogen. Zij maken lezen op deze manier ontoegankelijker voor veel mensen. Er is een petitie gestart tegen deze plannen. Teken die hier!