9 oktober 2021

Plan Merwedekanaalzone moet terug naar tekentafel

Donderdag 7 oktober worden de plannen voor de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone besproken in de raad. Wij zetten in op een betaalbare en leefbare wijk. Geen kleine woningen voor de hoofdprijs en er moet rekening gehouden worden met de omliggende wijken.

Terug naar tekentafel

Raadslid Bülent Isik zei het een paar weken terug al in de commissie: “Het plan voor de Merwedekanaalzone moet terug naar de tekentafel.” De belangrijkste vraag die beantwoord moet worden is voor wie wij bouwen in de Merwedekanaalzone en tegen welke koop- en huurprijs? Met de voorliggende plannen kiest het college te veel voor de belangen van de marktpartijen. Mensen met een kleine portemonnee worden door dit college niet geholpen aan een fatsoenlijke woning voor een betaalbare prijs. Isik: “Deze trend moet stoppen anders wordt onze prachtige stad een stad als Tokio, Londen en Parijs. Mensen met veel geld kunnen er wonen en mensen die het minder breed hebben worden de stad uitgeduwd. Zo verdwijnt de ambitie van gemixte wijken”.

Kies voor betaalbaar wonen in een leefbare wijk

In de gemeenteraad voerde fractievoorzitter Rick van der Zweth het woord: “Wij kunnen ons vinden in de herontwikkeling van het gebied. Het is goed dat er veel woningen en een duurzame stadswijk worden gebouwd. De grote verschillen zitten vooral in het aantal woningen en de betaalbaarheid ervan. De wijze waarop het college de verdichting in de stad omarmt veroorzaakt veel problemen. Wij zijn er niet van overtuigd dat het aantal woningen die het college in het gebied voorstelt ten goede komt aan het gebied zelf en aan de omgeving. Er zijn veel zorgen over de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in en rond het gebied Merwedekanaalzone.”

Niet toekomstbestendig

Er wordt hier gebouwd voor de toekomst, voor de komende 100 jaar. Rick: “Het is daarom essentieel na te denken over een toekomstbestendige, leefbare wijk, waar het prettig wonen is. Wij willen dat er niet meer dan 6.500 woningen worden gebouwd (in plaats van de voorgestelde 10.000), die bovendien betaalbaar zijn. Wij willen een verdeling van 40% sociale woningen, 40% middeldure woningen en 20% vrije sector woningen”.

Pak grondspeculatie aan

In dit gebied hebben speculanten heel veel geld verdiend. De huidige grondprijs is medebepalend voor de koop- of huurprijzen van woningen die straks in dit gebied gebouwd zullen worden. De PvdA dringt al lang aan op het aanpakken van grondspeculatie. Bijvoorbeeld door instrumenten als actief grondbeleid en de wet voorkeursrecht gemeenten in te zetten. De Merwedekanaalzone, en de prijzen die we waarschijnlijk binnenkort langs gaan zien komen, bewijzen dat Utrecht echt meer moet doen om dit te voorkomen.

Bruggen

In de plannen zijn vijf nieuwe wandel- en fietsbruggen opgenomen. Dit stuit op veel weerstand bij bewoners in de omliggende wijken. Veel reacties op de plannen gingen hier ook over. Van der Zweth:  “Mijn fractie is er niet van overtuigd dat alle bruggen noodzakelijk zijn. Wij hebben altijd aangegeven dat wij één brug willen in combinatie met het verhogen van de capaciteit van de bestaande bruggen (de Socratesbrug en de Balijebrug). Als men al deze bruggen gaat realiseren dan heeft dit grote consequenties voor de veiligheid van de roeiers, voor de woonbotenbewoners, zeeverkenners en voor de gemeentelijke begroting.”

Tot slot

Bovengenoemde voorstellen zijn door de PvdA via moties en amendementen in het debat ingebracht. Het is gelukt het aantal bruggen te verminderen door de bruggen in deelgebied 4 (Heycopbrug) en deelgebied 6 (Overijssellaan en Jufasepunt) te schrappen. Helaas houdt het college vast aan twee bruggen in deelgebied 5 wat grote gevolgen heeft voor Rivierenwijk. Ook is er onverkort vastgehouden aan de hoeveelheid woningen en kon er niet worden bijgestuurd op de betaalbaarheid van de woningen. Daarom hebben wij uiteindelijk tegen de voorstellen gestemd.