Stop de sloop van de ZONOR-dreven in Overvecht

3 juli 2024
Het Utrechtse college zoekt naar een geschikte locatie voor een middelbare school voor vmbo, havo en vwo. Daarvoor kijkt zij naar een locatie in Overvecht. Om daar te bouwen, moeten er volgens de plannen van het college woningen gesloopt worden. De PvdA vindt het belangrijk dat er genoeg middelbare scholen zijn, maar is het er niet mee eens dat er gesloopt wordt.  

Het slopen van woningen is namelijk ontzettend ingrijpend voor bewoners. Dat mogen we bij het maken van plannen niet onderschatten. We zien veel te vaak dat wanneer een woning op de planning staat om gesloopt te worden, de verhuurder van het pand alle onderhoud stopt. Het wordt toch gesloopt, waarom zou je het nog onderhouden? In de praktijk kan het echter snel een paar jaar duren voordat er daadwerkelijk tot de plannen wordt overgegaan. En al die tijd wonen de bewoners in een slecht onderhouden woning.  

Bovendien zorgt het aankondigen van sloop voor veel onzekerheid: wanneer moet ik mijn huis uit? Kan ik wel een nieuwe woning vinden? Wordt mijn nieuwe buurt wel zo fijn als waar ik nu woon? En hoewel bewoners vaak wel mogen terugkeren naar de nieuwbouwwoning wanneer het project klaar is, doen heel veel bewoners dat uiteindelijk niet. Dit is het geval omdat de uitvoering van de plannen te lang duurt, of omdat de nieuwe woningen kleiner zijn dan de oude woningen. Met slopen jaag je mensen uit hun wijk. 

Wij vinden dat er in de plannen voor de nieuwe school in Overvecht te lichtzinnig wordt omgegaan met het slopen van woningen. Er zijn ook andere locaties voor de school mogelijk. Wat ons betreft gaat de sloop van tafel en halen we Overvechters uit de onzekerheid. Dat hoeft de plannen voor de school niet in de weg te zitten.  

Aanvankelijk lag er een plan om grootschalig te slopen, waarbij 300 woningen aan de ZONOR-dreven (Zambesi-, Ossewagen-, Natal-, ORanjerivierdreven) plaats moesten maken voor nieuwe plannen. Gelukkig gaat dat niet door, omdat woningcorporatie Bo-Ex zich heeft bedacht. In een herziene versie van het plan staan 70 woningen op de planning om gesloopt te worden. De PvdA diende afgelopen donderdag een motie in om de plannen om aan de ZONOR-dreven te slopen helemaal te schrappen. Deze motie heeft het op één stem na niet gehaald. Hiermee houden we de bewoners in onzekerheid.

De plannen zijn nu door de raad ingestemd, maar dat betekent gelukkig niet dat er nu meteen wordt gesloopt. Er zijn ook andere locaties in beeld. En als er uiteindelijk voor de ZONOR wordt gekozen, is eerst een draagvlakmeting nodig, waar een meerderheid van de bewoners moet instemmen met de plannen.