Meer armoedebestrijding onder ouderen gevraagd
De PvdA heeft herhaaldelijk, bijvoorbeeld bij de behandeling van het armoedebeleid in het najaar van 2016, aandacht gevraagd voor de positie van ouderen met een laag inkomen. Bijvoorbeeld door te wijzen op het vervallen de reserveringstoeslag en de energiekostenregeling voor ouderen.
Een specifieke doelgroep voor wie volgens de PvdA blijvende aandacht is vereist, is de groep ouderen met een onvolledige AOW-opbouw (veelal ouderen met een migrantenachtergrond). Zij krijgen een aanvulling op bijstandsniveau, een AIO-uitkering.
Extra zuur voor deze ouderen is dat, in tegenstelling tot mensen met een volledige AOW-opbouw, de kostendelersnorm onverkort op hen van toepassing is. Juist ouderen met een migrantenachtergrond hebben vaker een inwonend kind en voor hen pakt de kostendelersnorm dus nog vaker uit als een ‘mantelzorgboete’.
Gelukkig lijkt het kabinet inmiddels oog te hebben voor deze situatie. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) schreef in haar verzamelbrief van 29 december 2016 aan gemeenten dat in de SZW- begroting € 7,5 miljoen over 2017 en 2018 is vrijgemaakt voor armoedebestrijding onder ouderen met een bijstandsuitkering (= AIO).
In het nieuwe armoedebeleid van de gemeente Utrecht is de speciale regeling voor ouderen met een laag inkomen (energiekostenregeling/reserveringstoeslag) helaas vervallen. Voordat deze regelingen bestonden, konden ouderen voor duurzame gebruiksartikelen (zoals de koelkast en de wasmachine) een beroep doen op de bijzondere bijstand. Nu de regeling wordt beëindigd, ligt het voor de hand dat de bijzondere bijstand opnieuw voor dit doel open te stellen. Een PvdA-voorstel met deze strekking is in de herfst van 2016 (motie M 2016 / 239) helaas verworpen. We vragen het college om nu er extra geld beschikbaar is, de bijzondere bijstand voor deze doelgroep alsnog open te stellen.
Lees de volledige vragen hier: schriftelijke vragen ouderen met een laag inkomen