Terugblik voorjaarsnota: onze inzet voor een eerlijk Utrecht
Donderdag 8 juli besprak de Utrechtse gemeenteraad de Voorjaarsnota. De fractie van de PvdA was kritisch. Fractievoorzitter Rick van der Zweth: “Dit is hét moment om andere keuzes te maken. Het ongelijk investeren voor gelijke kansen, het lef om echt bij te sturen om de kansenongelijkheid in onze stad tegen te gaan, mist in de voorjaarsnota. In de moties die wij indienen wordt duidelijk wat onze plannen zijn voor een eerlijk Utrecht, waar iedereen gelijke kansen heeft.”
Betaalbaar wonen en de opgepotte miljoenen
Een belangrijk moment was dat wij dachten eindelijk gehoor te vinden wat betreft de opgepotte winsten in de grondexploitatie. De stad heeft miljoenen beschikbaar maar het college doet hier al jaren niets mee. Er wordt onderzoek wordt gedaan naar de hoogte van deze winsten om deze volgens te benutten. Wij dienden een motie in om dit te gebruiken voor betaalbaar wonen en zo te kiezen voor Volkshuisvesting. D66 en GroenLinks steunden de motie in eerste instantie, maar lieten zich tijdens het debat terugfluiten door het college. Rick: “Ons hele pleidooi bij de algemene beschouwingen en het slotdebat was om nu keuzes te maken voor een ongedeelde stad. Dit is een voorstel daarvoor en dan geven de partijen niet thuis. Wat een gemiste kans om miljoenen vrij te maken voor meer betaalbare woningen.” Een andere mogelijkheid om meer betaalbare woningen te realiseren is het per direct stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen in alle wijken. Deze motie kreeg onvoldoende steun.
Mooie resultaten
Gelukkig hebben we in de debatten andere mooie resultaten voor elkaar gekregen. Zo is op verzoek van Rick de TONK (tegemoetkoming woonlasten voor wie inkomen is kwijtgeraakt door corona) opengesteld voor jongeren en studenten. Belangrijk, gezien veel studenten massaal hun werk zijn verloren in de lockdown door hun flexcontracten in o.a. de horeca. Bülent heeft het voor elkaar gekregen dat ex-gedetineerden voortaan als ervaringsdeskundigen worden ingezet als centraal onderdeel van de aanpak veiligheid en ondermijning. Zij kunnen hun ervaringen gebruiken om te voorkomen dat onze jongeren op het verkeerde pad terecht komen.
Op het terrein van het onderwijs waren er ook mooie resultaten. Hester vroeg om meer te doen tegen het lerarentekort. Nieuwe alarmerende cijfers gaven opnieuw aan dat het tekort kansengelijkheid onder druk zet. Op ons verzoek gaat het college opnieuw in gesprek met schoolbesturen en pakken zij coördinatie op voor het aantrekken en begeleiden van zij-instromers. Belangrijk: er komt informatie beschikbaar op een centrale plek. Ook krijgen wij, naar voorbeeld van Amsterdam, een Staat van het Onderwijs, waar alles wordt bijgehouden over de kwaliteit van het onderwijs in Utrecht.
Op ons verzoek komt er ook een plan ‘Utrecht Zorgt’, om als gemeente de personeelstekorten in de zorg tegen te gaan. Er moet o.a. gekeken worden naar hoe opleidingen aansluiten op de praktijk, dat de administratieve last niet te hoog is en hoe te veel wisseling aan personeel wordt voorkomen. Hierover snel meer. Ilse vroeg aandacht voor financiële ouderenmishandeling en aan de gemeente om betrokken partijen bij elkaar te brengen om hier wat aan te doen. Het college heeft toegezegd een actieve rol te pakken bij het ontstaan van een Utrechtse coalitie tegen financiële mishandeling van ouderen. Een mooi resultaat voor de ouderen in onze stad.
Andere voorstellen
Natuurlijk hebben wij nog veel meer voorstellen gedaan. Het bereik van voorschoolse educatie is sterk teruggelopen. Dit zorgt ervoor dat de jongste kinderen niet altijd gelijke kansen krijgen. Er is een groot tekort en de wethouder heeft gezegd dat dit niet voor problemen zou zorgen. Dit is wel degelijk het geval, dan moet je als politiek ingrijpen. Wij deden het voorstel de toeristenbelasting te verhogen om dit tekort in te lopen en te zorgen voor gelijke kansen voor kinderen. Helaas durfde het college deze politieke keuze niet aan.
Wij deden opnieuw vergaande voorstellen om een vuist te maken tegen de schuldenindustrie. De proef in Overvecht, die op ons verzoek was gestart, om schulden zo snel mogelijk over te nemen en kwijt te schelden is helaas vroegtijdig gestopt door corona. Wij willen dat deze opnieuw wordt gestart, helaas wil de wethouder hier niet aan. Het is nodig om te blijven experimenteren met het kwijtschelden van schulden om echt wat te veranderen in deze ‘industrie’. Wij blijven het college aansporen om de periode dat mensen in problematische schulden zitten tot een minimum te beperken.
Als laatst ging het over de parken. Deze staan behoorlijk onder druk in coronatijd. Parken moeten wat ons betreft leefbaar, gezellig, schoon en toegankelijk zijn. Een parkconciërge in elk park van formaat kan hieraan bijdragen. Een vast gezicht en aanspreekpunt in elk park. Nuttig en zo helpen we direct mensen aan het werk. Helaas heeft onze motie om een parkconciërge in enkele drukke parken het niet gehaald.
Vervolg
De voorjaarsnota heeft mooie resultaten opgeleverd voor onze stad. Voor gelijke kansen en een stad voor iedereen. Tegelijkertijd is er nog genoeg voor te strijden. Dat gaan wij zeker doen, na eerst een paar heerlijke weken zomerreces.