Zorg dat Utrechtse Kindcentra bijdragen aan gelijke kansen
Ieder kind verdient een gelijke kans op onderwijs, helaas is de praktijk in Utrecht vaak anders. Als PvdA doen we regelmatig voorstellen om kansengelijkheid te bevorderen en we vragen daarom ook al lang om werk te maken van ‘kindcentra’. Dit is een plek waar kinderopvang en voorschoolse educatie (wanneer een kind tussen 0 en 4 jaar is) en daarna de basisschool en naschoolse opvang samen onder één dak gevestigd zijn. Dat heeft positief effect op de doorgaande ontwikkeling van een kind van 0 tot 12 jaar. Zo draagt een Utrechts Kindcentrum bij aan gelijke kansen.
Samen sterker en effectiever
We zijn als PvdA dan ook blij dat er eindelijk werk gemaakt wordt van het opzetten van deze kindcentra. Toch is raadslid Hester Assen ook kritisch over de opzet. Een kindcentrum is echt effectief als er niet alleen onderwijs en opvang samenkomen, maar ook de buurt en ouders betrokken zijn. Daarnaast is samenwerking met bijvoorbeeld buurtteams, sociaal makelaars of jongeren heel waardevol. Hester Assen: “Het is een gemiste kans als er niet wordt samengewerkt met maatschappelijke partners of als ouders en buurt niet worden betrokken. De wethouder heeft na vragen van ons, CDA en D66 toegezegd dat meer te doen. Daar zijn we blij mee.”
Elke school moet een kindcentrum kunnen starten
Vriend en vijand is het erover eens, een kindcentrum biedt veel voordelen. Voor een kind omdat het goed is voor de doorgaande ontwikkeling en daarmee het welzijn, voor ouders vanwege het gemak dat alles op één plek is en voor medewerkers van kinderopvang en scholen omdat samenwerking en het volgen van leerlingen veel makkelijker gaat. Daarom moet elke school die dat wil een kindcentrum kunnen starten. Hester: “Scholen en kinderopvangaanbieders moeten samen bepalen of ze een kindcentrum willen worden. Als ze dat willen moet de gemeente daar maximaal bij ondersteunen, want ieder kind heeft baat bij een kindcentrum.”
Ondersteuning door gemeente
Toch is dit nog niet zo makkelijk gedaan als gezegd. Hester vervolgt: “ Vanwege verschil in werkdruk is het op de ene school makkelijker hier energie in te steken dan op de andere. Maar dat kan tot meer ongelijkheid leiden. Daarom moet de gemeente scholen ondersteunen als zij een kindcentrum willen starten. Na onze vragen wordt die ondersteuning nu gelukkig aangeboden. “
Ander probleem was dat Brede Scholen soms lastiger kunnen starten met een kindcentrum omdat zij met scholen van verschillende denominaties gehuisvest zijn. Dat maakt het praktisch iets ingewikkelder. Via een motie heeft Hester Assen nu voor elkaar gekregen dat ook Brede Scholen ondersteuning krijgen wanneer zij een kindcentrum willen worden.
In elke nieuwe buurt een kindcentrum
Als iedereen de meerwaarde onderkent van kindcentra, dan is het logisch in nieuwe buurten te starten met een kindcentrum als een gebied bebouwd wordt met woningen en daar dus ook kinderen komen wonen. Dat is in Utrecht nog niet geregeld. In de nieuwe wijk Merwedekanaalzone komen scholen en kinderopvang apart van elkaar in de wijk te liggen. Dit tot teleurstelling van scholen en kinderopvang zelf. Hester stelde voor dit via een motie voor de toekomst goed te regelen. Helaas haalde deze motie geen meerderheid in de gemeenteraad.
Mooie stap vooruit
Het plan om meer kindcentra in Utrecht te realiseren is een mooie stap vooruit. Kindcentra zijn goed voor de ontwikkeling van kinderen en bieden voordelen voor ouders en basisscholen en kinderopvangaanbieders. Als een kind vanaf 0 tot 12 jaar op één plek naar de opvang gaat, onderwijs volgt en daar maatschappelijke voorzieningen samenkomen, draagt dat bij aan de ontwikkeling. Zo draagt een kindcentra bij aan kansengelijkheid. Als het om de gelijke kansen van kinderen gaat kunnen we niet ambitieus genoeg zijn. Daarom zijn ook kindcentra hard nodig, als één van de manieren om gelijke kansen op goed onderwijs en ontwikkeling te bevorderen.
Wil je in contact komen met Hester over onderwijs? Mail dan naar [email protected] of app of bel via 0650999755