3 maart 2018

Leven Lang Tuinwijk: Interview met Joost

Joost (66) woont in het huis waar hij is geboren en getogen. Zijn opa en oma hebben de arbeiderswoning in Tuinwijk al voor de oorlog gekocht en zelf is hij daar in 1952 geboren. Met een tussenpoos van enkele jaren in Den Haag, heeft Joost zijn hele leven op dezelfde plek in Utrecht gewoond. Daar kan hij voluit over vertellen.

Hoe is het om je hele leven in Tuinwijk te wonen?

“Het is een fantastische wijk, alles ligt precies goed: in 10 minuten loop je naar de stad, in 10 minuten fiets je naar de bossen en de snelweg ligt dichtbij. Qua mensen is het ook een prima buurt. We kennen elkaar als buren, maar we zijn geen grote community. De meeste mensen wonen hier net als ik al tientallen jaren.”

Wat is er zo leuk aan Tuinwijk?

“Er is veel groen. Het Griftpark is geweldig. En je hebt de Torteltuin voor kinderen, dat is een erg leuke en veilige speeltuin.”

Wat is er bijzonder aan Tuinwijk?

Joost woont aan de Willem Arntszkade en kijkt uit op het Willem van Noortplein. “In 1964 is de straat gedempt. Vroeger kon je hier voor de deur schaatsen. Je kan de brug nog zien liggen. Ooit was het idee dat hier een trambaan naar Zeist zou worden gebouwd.”

In de categorie ‘plannen-waar-je-nooit-meer-van-gehoord-hebt’ kent Joost nog een voorbeeld voor de deur: “Midden jaren negentig wilden ze midden in het park op het plein een Albert Heijn bouwen met een parkeergarage op het dak. Toen kwam de wijk als één geheel in verzet. Die supermarkt is toen in het oude postkantoor gekomen.”

Wat is het mooiste plekje van Tuinwijk?

“Het Griftpark, in de zon bij de vijver. Vroeger lag daar een gasfabriek [tot 1960] en een vuilnisbelt [tot 1976]. Maar de grootste stank kwam van de beenderenfabriek in Lauwerecht [tot 1965] Die veroorzaakte grote rattenplagen.”

Je hebt je wijk flink zien veranderen. Welke zorg voor de toekomst wil je meegeven aan de politiek?

“Ik vrees voor verdichting. Elk stukje groen wordt volgebouwd. Ook maak ik me zorgen over de impact van de verkeersstroom als de Kardinaal de Jongweg wordt versmald tot stadsboulevard. Het is maar zeer de vraag of dat in goede banen wordt geleid.”