Koers houden ondanks de rekening van het Rijk, onze reactie op de Voorjaarsnota

Door Rick van der Zweth op 16 mei 2024

Vandaag is de Voorjaarsnota gepresenteerd met slecht nieuws: er zijn enorme tekorten tot maar liefst €90 miljoen per jaar. De Rijksoverheid geeft telkens meer taken aan de gemeente maar levert daar geen geld voor. Deze rekening van het Rijk raakt Utrecht hard. Als gemeente hebben we de taak om gelijke kansen te bevorderen, betaalbare woningen te bouwen en klimaatverandering tegen te gaan. Door de bezuinigingen op de gemeente bemoeilijkt het Rijk deze taken.

Daarom moet Utrecht lastige keuzes maken. Voor de PvdA is het essentieel dat de gemeente de meest kwetsbare Utrechters ontziet. We blijven inzetten op het bouwen van sociale- en midden huur. We zorgen dat er geen sociale huurwoning in onze stad meer wordt verkocht. Het is goed dat we doorgaan met ruimhartig armoedebeleid. Zo wordt er ook structureel extra geld vrijgemaakt voor de opvang van dak- en thuislozen mensen bij koud weer. Ook blijft de gemeente doorgaan met de strijd tegen klimaatcrisis. Klimaatverandering dendert namelijk onverminderd door en we hebben niet de luxe om stil te blijven zitten als gemeente.

We kunnen deze sociale keuzes maken door de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Dat is niet fijn maar door deze lasten te verhogen delen we deze rekening van het Rijk eerlijk. Dit gebeurt onder andere door de toeristenbelasting en de onroerende zaak belasting te verhogen. Ook wordt er gekozen om minder geld uit te geven aan bijvoorbeeld stadsmarketing.

Het feit dat Utrecht zo veel moet bezuinigen is onverantwoord. Door de rekening van het Rijk wordt Utrecht gedwongen tot het maken van lastige keuzes. In deze keuzes beschermen we wat kwetsbaar is en kiezen we ervoor dat de sterkste schouders de rekening betalen. Zodat we koers houden en in betere tijden kunnen doorbouwen aan alles wat deze stad zo mooi maakt.

Rick van der Zweth

Rick van der Zweth

Wat mij motiveert: Utrecht is een prachtige stad, maar we staan voor grote uitdagingen. De woningmarkt is totaal overspannen, veel van onze stadsgenoten hebben moeite om de rekening te kunnen betalen en de pandemie en energiecrisis heeft veel Utrechters op een nog grotere achterstand gezet. Wat ik al langer zie in onze stad, is een

Meer over Rick van der Zweth