Fractievoorzitter

Rick van der Zweth

Wonen, Ruimtelijke Ordening (incl. Merwede, Rijnenburg, Leidsche Rijn, Stationsgebied), Grondzaken, Dierenwelzijn, Financiën en Participatie, Energie(transitie), Milieu, Duurzaamheid, Klimaatadaptatie.

Wat mij motiveert:
Utrecht is een prachtige stad, maar we staan voor grote uitdagingen. De woningmarkt is totaal overspannen, veel van onze stadsgenoten hebben moeite om de rekening te kunnen betalen en de pandemie en energiecrisis heeft veel Utrechters op een nog grotere achterstand gezet.

Wat ik al langer zie in onze stad, is een groeiende kloof tussen Utrechters die het goed hebben en Utrechters die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Zelf woon ik samen met mijn vriendin in Hoograven, een Utrechtse wijk volop in ontwikkeling. Ook daar zie ik hoe moeilijk het voor velen is om een betaalbaar huis te vinden en om de aansluiting te vinden met anderen in de stad. Dat is niet veel anders in de meeste andere wijken in Utrecht.

Dat wil ik veranderen. Iedereen heeft recht op een betaalbare woning, dus weren we beleggers van de woningmarkt. Iedereen moet de kans krijgen in het leven er wat van te maken, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. Daarom verbeteren we de kansengelijkheid in het onderwijs en vergroten we de kans op goed werk. En iedereen moet de energierekening kunnen betalen en mee kunnen komen op weg naar een duurzaam Utrecht. Stadsgenoten die dat nodig hebben geven we een steun in de rug.

Die bestaanszekerheid is waar ik mij als fractievoorzitter van PvdA Utrecht al jaren hard voor maak en natuurlijk zal blijven doen.

Over mij:
Al jaren ben ik actief voor de PvdA in onze mooie stad. Sinds 2015 mag ik dat doen in de lokale fractie, in 2018 voor het eerst als lijsttrekker en daarna fractievoorzitter en in 2022 opnieuw. In de fractie voer ik daarnaast het woord op o.a. Wonen, Ruimtelijke Ordening, Participatie en Financiën. Zelf kom ik oorspronkelijk uit Rotterdam maar woon sinds 2009 in het mooie Utrecht. Zoals gezegd woon ik samen mijn vriendin in Hoograven. Een heerlijke wijk waar we met veel plezier wonen.

Het raadswerk is een nevenfunctie, dus daarnaast heb ik ook een ‘reguliere’ baan. Naast het raadswerk werk ik ook bij de Volksbank, dat is het moederbedrijf van o.a. ASN en SNS. Daar ben ik marketingstrateeg op financieel/commercieel vlak. Dit houdt zoveel in als dat je ingewikkelde en grote (strategische) vraagstukken oppakt en verder helpt. In de financiële wereld gaat dat vaak om complexe vraagstukken met meer dan genoeg uitdaging.

De vrije tijd die over is vul ik met veel plezier in en om de stad. Van de vele kroegjes, wij gaan graag naar Ledig Erf, en concerten tot aan bezoeken van de mooie musea en mooie natuurgebieden hier in de buurt. Daarnaast ben ik een fervent lezer (biografieën, geschiedenis en historische romans verslijt bij de vleet) en geniet ik graag, ondanks het missen van eigen talent, van (vaak harde) muziek