De opvanglocatie voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen in de Jaarbeurs is tijdelijk dicht. Met als mogelijk gevolg dat mensen op straat belanden. Minister Faber (PVV) reageerde alsof het iets onvermijdelijks is: “Nederland, we hebben gewoon een asielcrisis.’’
In Utrecht, de stad van Sint Maarten, staan we voor medemenselijkheid en kijken we naar de meest kwetsbaren in onze stad om. Maar wat kunnen we nog doen, als er een kabinet aantreedt dat er een sport van maakt om vluchtelingen als zondebok aan te wijzen, en een minister die doelbewust een opvangcrisis veroorzaakt?
Het is duidelijk wat het doel van Minister Faber is: de asielcrisis uitroepen, een bestuurlijk trucje waarmee het kabinet-Wilders de instroom van asielzoekers aan banden denkt te kunnen leggen. Wie een crisis wil uitroepen moet dat natuurlijk ergens op baseren. Lastig, wanneer er in Nederland geen daadwerkelijke asielcrisis is, maar een door slecht beleid veroorzaakte opvangcrisis. Door bewust aan te sturen op chaos en overlast, hoopt minister Faber een vals beeld te scheppen van een crisis.
We herkennen inmiddels een patroon: wat er nu in Utrecht gebeurt, gebeurt ook in Ter Apel. De beide locaties zitten niet vol omdat er te veel mensen binnenkomen, maar omdat er te weinig mensen uitstromen. De Spreidingswet zou hier goed van pas zijn gekomen. Met deze wet zou de regie voor het opvangen van vluchtelingen bij de landelijke overheid komen liggen. Daarmee kunnen we zorgen voor snelle doorstroom, kleinschalige en humane opvang en snellere integratie. Maar het kabinet-Wilders trok de Spreidingswet in. Het effect is meteen duidelijk: veel gemeenten zijn opeens terughoudend in het creëren van nieuwe opvangplekken. Het COA (organisatie voor opvang van vluchtelingen) noemt geen namen en rugnummers maar schat dat het intrekken van de Spreidingswet zo’n 2000 tot 2500 opvangplekken heeft gekost.
Minister Faber deed er deze week nog een schep bovenop door aan te kondigen dat de opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers (de LVV) wordt afgeschaft. Ook in Utrecht vangen we met die regeling mensen op. Dat zijn mensen die zonder deze hulp op straat zouden belanden. De minister suggereert dat we dat dan eventueel wel zelf zouden kunnen betalen, maar vergeet voor het gemak dat het kabinet miljarden bezuinigt op de inkomsten van gemeentes.
In Utrecht moeten we alles doen om de opvang in de Jaarbeurs zo snel mogelijk weer te openen. Maar laten we eerlijk zijn: het ziet er door het aantreden van het kabinet-Wilders slecht uit voor de humane behandeling van vluchtelingen waar we als PvdA voor staan. We weten dat het kan: kleinschalige opvang, verdeeld over het land. Aanmeldlocaties raken dan niet vol en mensen belanden niet op straat. Zo voorkomen we overlast, en zorgen we voor de veiligheid en gezondheid van mensen in nood.
Daar is goed beleid voor nodig. Helaas denkt dit kabinet alleen aan zichzelf.