Programmabegroting 2025: Solidariteit nu kansengelijkheid en bestaanszekerheid onder druk staan

Door Rick van der Zweth op 7 november 2024

Deze week bespreekt de raad de Programmabegroting voor 2025.

Utrecht is een stad voor iedereen, waar iedereen een zeker bestaan moet kunnen opbouwen. Dat betekent de zekerheid dat je een dak boven het hoofd hebt en dat die ook betaalbaar en goed geïsoleerd is, dat iedereen financieel het einde van de maand kan halen en dat het onderwijs alle kinderen minimaal dezelfde kans op een mooie toekomst biedt.

Dat is geen vanzelfsprekendheid. En dat is in onze stad te zien. Het aantal dakloze mensen neemt zienderogen toe. Vaak met een grote zorgvraag, waar niet altijd mee geholpen kan worden omdat de zorg door het tekort aan woningen helemaal vastloopt. Dit raakt de meest kwetsbare bewoners maar meer Utrechters merken het: met inflatie van 10% is het leven voor velen te duur geworden, zien we in dezelfde wijken en buurten de achterstanden op school en daarna op de arbeidsmarkt en zien we in toenemende mate mensen onze stad verlaten omdat een woningen kopen of huren hier toch niet te betalen is.

Deze tweedeling is een enorme opgave voor onze stad. De financiële positie waar alle gemeentes, en dus ook Utrecht, in gedwongen worden door het Rijk zet dit in toenemende mate onder druk. Juist in deze financieel barre tijden en in een steeds rechtser wordende wereld zijn de keuzes die in alle schaarste gemaakt moet worden van het grootste belang. Deze begroting laat zien waarom wij in deze coalitie zitten met juist in deze tijd belangrijke keuzes.

We gaan armoede tegen met extra investeringen om armoede bij kinderen tegen te gaan. Dat voorkomt armoede op latere leeftijd. We zorgen voor solidariteit op scholen met het solidariteitsfonds, zodat kinderen van ouders die een ouderbijdrage niet kunnen betalen ook kunnen meedoen op school. We gaan van wonen naar volkshuisvesting door ervoor te zorgen dat alle nieuwbouwprojecten 40% sociale huur hebben, en we verkopen geen sociale huurwoningen meer. We focussen op een duurzame toekomst met een publiek warmtebedrijf.

Deze keuzes kunnen gemaakt worden omdat we kiezen om de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Dat is solidariteit in een tijd waar bestaanszekerheid en kansengelijkheid onder druk staan.

Tijdens de begrotingsbehandeling werden hiernaast nog drie eigen voorstellen van ons aangenomen:

Extra geld voor asielopvang
De eerste gevolgen van het extreemrechtse kabinet worden zichtbaar, alleen al door hoe over asielzoekers wordt gepraat. In Utrecht weten we dat we met goede opvang mensen sneller perspectief bieden op integratie, werk en dat we overlast voorkomen. Wij zetten daarom extra geld uit de buffers in voor asielopvang en hulp voor dakloze arbeidsmigranten. Bekijk de motie hier.

Aanpak dakloosheid arbeidsmigranten
Arbeidsmigranten zijn een zeer kwetsbare groep. Zij zijn de snelst groeiende groep dakloze mensen in Utrecht wat leidt tot schrijnende situaties. Deze week was de jaarlijkse herdenking bij de herdenkingsboom van dakloze mensen in Utrecht. En je ziet gewoon dat er meer Oost-Europese namen tussen komen te hangen. Dit is schokkend en verdrietig om te zien. Het laat zien hoe groot de noodzaak is om aandacht te hebben voor deze kwetsbare groep. De taken rondom zorg, huisvesting en werk liggen nog altijd bij verschillende wethouders en afdelingen waardoor de organisatie soms ook verkokerd werkt op dit gebied. Juist bij een kwetsbare en vaak onzichtbare groep moet dit aan de kant van de overheid goed lopen. Doen wat we al doen maar dan beter gecoördineerd en de raad daar ook in meenemen. Bekijk de motie hier.

Bijzondere bijstand
Een van de pijnlijkste gevolgen van de bezuinigingen van de landelijke overheid was de korting op de bijzondere bijstand. Als mensen na jaren in de schulden te hebben gezeten, daar eindelijk vanaf zijn en een eigen woning intrekken, zou voortaan eigenlijk als eerste aan hen gevraagd worden: steek je weer in de schulden. Dit is niet uit te leggen. Daarom maken we extra geld vrij voor de bijzondere bijstand. Bekijk de motie hier.

Rick van der Zweth

Rick van der Zweth

Wat mij motiveert: Utrecht is een prachtige stad, maar we staan voor grote uitdagingen. De woningmarkt is totaal overspannen, veel van onze stadsgenoten hebben moeite om de rekening te kunnen betalen en de pandemie en energiecrisis heeft veel Utrechters op een nog grotere achterstand gezet. Wat ik al langer zie in onze stad, is een

Meer over Rick van der Zweth