PvdA pleit voor meer zichtbaarheid homomonument op het Domplein
Maandag 17 mei is de Internationale Dag tegen homo-, bi-, trans- en intersekse fobie (IDAHOT). Een dag om stil te staan bij discriminatie en geweld tegen LHBTI-personen. De dag verwijst naar 17 mei 1990, de dag waarop de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel schrapte van de lijst psychologische ziekten. Dit geeft aan dat er al veel is bereikt op het gebied van acceptatie, maar anno 2021 bestaan er nog steeds zorgen.
Verontrustende feiten
Eind maart publiceerde Movisie een handreiking LHBTI-emancipatie met feiten en cijfers op een rij. Sommige feiten en cijfers zijn verontrustend. Onder jongeren ligt de acceptatie van homoseksualiteit lager dan onder volwassenen. 18% van de jongeren geeft aan geen homo als vriend te willen en 13% accepteert geen vriendschap met een lesbisch meisje. Slechts 24% van de jongeren vindt dat jongeren die lesbisch, homo of bi zijn hierover open kunnen zijn op de middelbare school. Ruim 2 op de 5 jongeren verbergen hun LHBTI-zijn op school.
Negatieve reacties en geweld
Nederlandse LHBTI-personen hebben veel te kampen met negatieve reacties en geweld. Ruim de helft van hen loopt bijna nooit of nooit hand in hand met hun partner. En bijna de helft van de Nederlandse transgender respondenten geeft aan nooit of zelden open te zijn over hun genderidentiteit. Commissielid Ilse Raaijmakers: “Deze cijfers laten zien dat er in Nederland nog hard gewerkt moet worden aan de emancipatie en acceptatie van LHBTI-personen”. Zij stelt schriftelijke vragen aan het college over de precieze situatie in Utrecht en over de mogelijkheden om acceptatie en emancipatie te bevorderen en geweld tegen te gaan. D66 en GroenLinks dienen de vragen mede in. SV Acceptatie en zichtbaarheid LHBTI+-personen in Utrecht DEF
Homomonument moet zichtbaarder zijn
Raaijmakers: “Zichtbaarheid in de openbare ruimte is van belang voor de emancipatie van de LHBTI-gemeenschap. In Utrecht bestaat sinds 1999 het homomonument op het Domplein, een gedenksteen die verwijst naar de Sodomietenvervolging in 1730-1731. Dit monument is onopvallend en wordt door veel mensen niet als zodanig herkend. Ik wil graag dat de bekendheid van het monument vergroot wordt en dat er een kleine regenboogvlag aan toegevoegd wordt”.