Betaald parkeren in de hele stad: wat moet je weten?

Door Mohamed Talhaoui op 24 april 2024
De gemeente gaat de komende 10 jaar betaald parkeren uitrollen in de hele stad. De eerste gebieden zijn dit jaar aan de beurt. Het invoeren zal naar verwachting klaar zijn in 2034. Eerst moet de gemeenteraad akkoord gaan met deze plannen. Binnenkort wordt daarover gestemd. De PvdA vindt het belangrijk dat het invoeren van betaald parkeren op een eerlijke manier gebeurd. Daarom hebben wij gezorgd voor een eerlijke compensatie voor mensen met een laag inkomen. Dit zijn de belangrijkste vragen en antwoorden over betaald parkeren.

Wat staat ons de komende tijd te wachten rondom betaald parkeren?
Momenteel wordt er een plan van aanpak gemaakt voor betaald parkeren in de gehele stad door het college van burgemeester en wethouders. Dat is niet in één dag geregeld. Volgens het plan van het college wordt betaald parkeren in drie delen ingevoerd. Dat gaat waarschijnlijk nog tien jaar duren. Hier vind je het volledige plan.

Deel 1: in 2024 en 2025

2024
Hoograven Noord
Hoogstraatbuurt
Kanaleneiland-Zuid
Ondiep
Thomas à Kempisplantsoen

2025
Egelantierstraat en omgeving
Grauwaart
Halve Maan Noord en Zuid
IBB
Kanaleneiland-Noord
Omgeving Julianapark
Oog in Al
Papendorp en Groenewoud
Van Lieflandlaan en omgeving
Voordorp

Deel 2: 2026 t/m 2030
O.a. Overvecht-Zuid, Zuilen. Hier vind je alle gebieden.

Deel 3: 2031 t/m 2034
O.a. Vleuten/De Meern, Overvecht-Noord. Hier vind je alle gebieden.

Moet ik bij betaald parkeren de hele dag betalen?
Nee, betaald parkeren gaat gelden op weekdagen van 06:00 tot 11:00. Deze tijden zijn er nu ook in gebieden waar er al betaald parkeren is. Deze zogenaamde venstertijden gaan in ieder geval in de woonwijken gelden. Het kan zijn dat er in gebieden met veel drukte van bijvoorbeeld winkels andere tijden gaan gelden. De PvdA wil dat betaald parkeren alleen blijft gelden van 06:00 tot 11:00, tenzij het niet anders kan. Zo kunnen mensen hun familie blijven bezoeken buiten deze tijden.

Moet ik dan opeens honderden euro’s betalen om mijn auto voor mijn deur te zetten?
Nee, betaald parkeren wordt niet opeens veel duurder. Ook niet als het wordt ingevoerd in een buurt. Dit zijn de tarieven voor betaald parkeren. Bewoners kunnen een parkeervergunning aanvragen. Alle kosten voor bezoekers en bewoners staan op deze pagina. In de gebieden waar betaald parkeren wordt ingevoerd, gaat een B1-tarief gelden.
Op dit moment (14 februari 2024) is dat:

 

Parkeren €5 per uur
Bezoekers van bewoners €2,50 per uur
Mantelzorgers/thuiszorgers/kraamzorgers €1,25 per uur
Vergunning bewoners €39,50 per kwartaal
Tweede auto bewoners €98,97 per kwartaal

 

Betaald parkeren, waarom is dat nodig?
We moeten goed omgaan met de schaarse openbare ruimte die er is in Utrecht. Het aantal bewoners zal namelijk flink blijven stijgen, zo wordt verwacht. Het aantal auto’s stijgt daarmee ook. Geparkeerde auto’s nemen relatief veel ruimte in. Het is daarom zoeken naar manieren om ervoor te zorgen dat iedereen in de toekomst ook fijn kan leven in Utrecht. En er dus genoeg ruimte is om te lopen, spelen en te wonen.
De PvdA steunt het idee dat degene die ruimte gebruikt voor hun auto, ook hiervoor betaalt. Dit is het principe van de ‘gebruiker betaalt’. Wij hopen dat de mensen die niet afhankelijk zijn van hun auto, sneller voor andere duurzamere manieren kiezen. Voor ons is het noodzaak dat er stevig rekening wordt gehouden met mensen die weinig te besteden hebben. De PvdA heeft met een initiatief geregeld dat er compensatie komt voor mensen met een laag inkomen.

Wordt er in heel de stad betaald parkeren ingevoerd?
Het invoeren van betaald parkeren in de gehele stad is een kwestie van de lange termijn, zie de planning hierboven. De PvdA vindt dat er moet worden ook meegenomen of het openbaar vervoer goed geregeld is in wijken waar betaald parkeren komt. Er moeten bijvoorbeeld genoeg bushaltes zijn. Betaald parkeren kan alleen als er een goed alternatief is voor Utrechters. Daarom willen we ook een proef voor gratis openbaar vervoer voor mensen met een laag inkomen.

Wat gebeurt er met de opbrengsten van betaald parkeren?
Meer betaald parkeren in de stad brengt extra inkomsten voor de gemeente met zich mee. De opbrengsten van de uitbreiding van betaald parkeren zullen worden geïnvesteerd in de kwaliteit van de stad.

Wat als ik afhankelijk ben van reizen met een auto omdat ik minder goed ter been ben?
De PvdA vindt het heel belangrijk dat iedereen zich goed door de stad kan bewegen. De invoering van betaald parkeren mag dus geen belemmering opleveren voor mensen die afhankelijk zijn van de auto en bijvoorbeeld een rolstoel nodig hebben. Met een gehandicaptenvergunning kunt u gratis parkeren op plekken waar betaald parkeren is. Voor mantelzorgers is er nu een parkeerregeling waarmee zij 75% korting krijgen op het parkeertarief. Wij pleiten voor het blijven bestaan van deze regelingen.

Wat betekent betaald parkeren in de stad voor hulpverleners en leraren in Utrecht?
Hulpverleners zoals verloskundigen en huisartsen kunnen met een speciale parkeervergunning in de hele stad parkeren. Daarnaast staat in het coalitieakkoord dat er ook regelingen moeten komen voor leraren die niet in Utrecht wonen en een lange reistijd hebben.

 

Mohamed Talhaoui

Mohamed Talhaoui

 

Meer over Mohamed Talhaoui