Utrecht staat al jaren in de uitverkoop. Sociale huurwoningen worden bij bosjes verkocht, er wordt wild gespeculeerd met grond en de markt lijkt het voor het zeggen te hebben als het gaat om nieuwe bouwontwikkelingen. Utrecht is inmiddels onbetaalbaar. Dit kan niet langer zo doorgaan. Gelukkig kan het anders.
Het is geen natuurwet wat er hier gebeurt. De politiek kan bepalen wat er gebeurt met de sociale huurwoningen, grond kan weer bezit van de gemeente worden en de gemeente moet regie pakken bij nieuwe bouwplannen. Het is een politieke keuze of je ingrijpt in de markt, kiest voor volkshuisvesting en zorgt voor betaalbaar wonen. Of dat je dit laat afhangen van de markt, waardoor de stad en de Utrechters aan het kortste eind trekken.
We kunnen niet nog eens vier jaar doormodderen. De stad zal een onbetaalbare vesting blijven als we nu niet als politiek zeggen: tot hier en niet verder. De Woonpolitiek moet drastisch op de schop en de PvdA heeft hier de voorstellen voor. We luiden het einde in de van de Utrechtse woningmarkt, vanaf nu is het weer Volkshuisvesting.
- Iedereen een dak boven het hoofd
In Utrecht zou niemand op straat moeten slapen. Het aantal mensen zonder dak boven het hoofd is afgelopen jaren sterk toegenomen. Een schrijnend gevolg van de wooncrisis. Daarom is het bestrijden van dakloosheid voor ons topprioriteit. We zetten in op het voorkomen van dakloosheid en huisuitzettingen en zorgen voor snelle huisvesting van mensen die toch dakloos raken.
2. Stop de verkoop van sociale huur
Betaalbare sociale huurwoningen worden steeds zeldzamer in onze stad. Vooral rijtjeshuizen en woningen in de populaire wijken worden door corporaties verkocht. Zo wordt de sociale huursector uitgekleed. Dit moet stoppen, daarom wordt per direct een stop op de verkoop afgekondigd.
3. Stop grondspeculatie: grond weer van ons allemaal
Grond in Utrecht is de laatste jaren vooral gebruikt om mee te speculeren door marktpartijen. Het gevolg is woekerwinsten voor marktpartijen en onbetaalbare woningen voor Utrechters. Wij grijpen in. Actief grondbeleid wordt de norm. De gemeente bepaalt waar kan worden gebouwd en stelt eisen rondom betaalbaarheid. De wet voorkeursrecht wordt ingezet zodat marktpartijen geen grond kopen maar de gemeente dit kan gebruiken om betaalbaar te bouwen.
4. Afdwingbare afspraken voor betaalbare huur en koopwoningen
Ontwikkelaars hebben het voor het zeggen gehad afgelopen jaren. Dat stopt nu. Een nieuwbouw project mag alleen van start als dit bestaat uit 40% sociaal, 40% middelduur (huur en koop) en 20% koop. We maken daarmee strenge afspraken over de hoogte van de huur en leggen zo de extreme huurprijzen aan banden. Hier kan alleen van worden afgeweken bij hoge uitzondering of tegen een grote afkoopsom.
5. Utrecht huisjesmelkersvrij
Huisjesmelker maken al decennia misbruik van de afhankelijke situatie van studenten en andere huurders. Dit moet stoppen. Elke verhuurder moet een verhuurdersvergunning aanvragen om door te mogen. Bij klachten volgen er sancties en in het uiterste geval wordt de vergunning ingetrokken. Zo dwingen we huisjesmelkers zich te houden aan de regels.
6. Meer studentenwoningen
Studenten horen bij Utrecht. Zij komen er echter steeds moeilijker tussen door het grote tekort aan kamers en studio’s. Er komt een plan ‘Versnellen Studentenhuisvesting’. Ontwikkelaars worden gedwongen studentenwoningen te realiseren en de Universiteit moet, als grootgrondbezitter op de Uithof, actief meewerken aan het bouwen van nieuwe studentenflats.
7. Prettig wonen is duurzaam wonen
In Utrecht staan nog talloze woningen waar het binnen even hard waait als buiten. Het gevolg is tocht, vocht en schimmel. Dit lijdt tot ongezonde woonsituaties maar ook te veel energieverbruik. Dit moet veranderen. Utrecht en de corporaties moeten de woningen die het slechtst zijn geïsoleerd als eerste gaan verduurzamen. Dat scheelt mensen in de portemonnee, maar scheelt bovendien ook veel CO2-uitstoot.