23 november 2017

Conclusie Rekenkamer bevestigt zorgen PvdA

Onderzoek Rekenkamer

De Rekenkamer Utrecht heeft vandaag haar rapport ‘Langer zelfstandig thuiswonen’ gepubliceerd. Onderzocht werd of het in Utrecht beschikbare aanbod van ondersteuning en voorzieningen voor inwoners met een ernstige beperking en hun mantelzorgers voldoende is om het langer zelfstandig thuis wonen mogelijk te maken.

De Rekenkamer trekt een niet mis te verstane conclusie: het beschikbare aanbod is nog niet toereikend en er wordt een te groot beroep gedaan op de eigen kracht en zelfredzaamheid van inwoners. Bovendien worden mantelzorgers te zwaar belast. Hiermee bevestigt de rekenkamer zorgen die de PvdA al vaak heeft geuit. De PvdA roept het college op om met een concreet plan van aanpak te komen om de aanbevelingen van de Rekenkamer uit te voeren. Zodat mensen met een beperking de zorg en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben om langer thuis te kunnen wonen.

Knelpunten

De Rekenkamer benoemt knelpunten op diverse terreinen. Zo is er onvoldoende aansluiting bij de behoeften van inwoners met een migratieachtergrond. Dit is in lijn met de signalen die de PvdA regelmatig ontvangt, en die onlangs bij de raadsinformatiebijeenkomst over de buurtteams ook weer naar voren kwamen. Wij vragen al heel lang aandacht voor cultuursensitief werken, en zullen dat blijven doen, bijvoorbeeld bij de nota van uitgangspunten voor de nieuwe subsidieperiode van de buurtteams, die binnenkort in de raad wordt behandeld.

Een ander punt is de samenwerking tussen het zorgkantoor, de zorgverzekeraars en de gemeente, om te voorkomen dat cliënten en hun mantelzorgers de weg kwijtraken tussen verschillende wetten en regelingen. De rekenkamer stelt nadrukkelijk dat de gemeente hierin de regie moet nemen, om de informatievoorziening en onafhankelijke cliëntondersteuning te verbeteren. Helaas wordt uit de reactie van het college op het rekenkameronderzoek nog niet duidelijk hoe deze regierol invulling krijgt, zoals ook de rekenkamer in haar nawoord constateert.

Toegankelijkheid

Uit het onderzoek komen ook knelpunten in de fysieke omgeving naar voren. De rekenkamer wijst erop dat de toegankelijkheid van bestaande wegen en gebouwen moet worden verbeterd. Over de regiotaxi is veel ontevredenheid en het openbaar vervoer wordt door mensen met een ernstige beperking weinig gebruikt. Niet voor niets heeft de PvdA eerder dit jaar een meldpunt regiotaxi in het leven geroepen. En op ons initiatief heeft de gemeente een plan opgesteld om de toegankelijkheid van bushaltes voor mensen met een beperking te verbeteren. Met het hiervoor beschikbare budget kan echter slechts een beperkt aantal haltes worden aangepast. Daarom heeft de PvdA in haar tegenbegroting voorgesteld hiervoor meer geld ter beschikking te stellen om alle haltes aan te kunnen passen en de uitvoering hiervan te versnellen.

Op dit moment wonen in Utrecht ongeveer 30.000 mensen met een ernstige beperking. Dit aantal zal door bevolkingsgroei en vergrijzing de komende jaren fors toenemen. Hierdoor wordt het belang om de genoemde knelpunten op te lossen nog eens onderstreept. Én dit vraagt om versterking van preventiebeleid, gericht op het voorkomen van een gebrek aan beweging, eenzaamheid en schulden.