De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Partijen en kandidaten zijn er al maandenlang mee bezig, maar het is lastig de kiezers ervoor te interesseren. Daarom was ik blij met de online poll die DUIC is gestart: “Wat vind jij belangrijk in Utrecht?” Om de lezer te helpen heeft de redactie 20 Utrechtse onderwerpen op een rij gezet waaruit een keuze mag worden gemaakt. Een mooi overzicht, maar het is erg eenzijdig: sociale thema’s ontbreken.
Ik lees altijd graag artikelen op DUIC. We mogen blij zijn dat we in Utrecht nog lokale media van statuur hebben die verslag doen van de lokale politiek. Het is goed als journalisten en politici elkaar over en weer scherp houden. Graag zou ik de poll van DUIC dan ook met wat opties willen aanvullen.
Veel onderwerpen die DUIC selecteerde gaan over verkeer en milieu: fietsstraten, milieuzone of stadsboulevards. Het centrum krijgt ook veel aandacht met thema’s als toerismegroei, bereikbaarheid en horeca in de binnenstad. Ja, dit zijn belangrijke thema’s voor sommige Utrechters, maar zijn het dé belangrijkste onderwerpen die in Utrecht spelen? Is dit waar veel Utrechters dagelijks mee geconfronteerd worden? Mij deed dit lijstje toch vooral de wenkbrauwen fronsen. Waar zijn de sociale thema’s? Onderwerpen over onderwijs, armoede of kansen op de arbeidsmarkt staan er niet tussen. Het belangrijke thema zorg komt er met één onderwerp – WMO – ook bekaaid vanaf.
Ik mis in dit lijstje het sociale gezicht van Utrecht. Laat ik een paar voorbeelden noemen. Bijna 12.000 kinderen groeien op in armoede terwijl het economisch goed gaat met Utrecht. 1 op de 10 Utrechters heeft schulden. In Overvecht leven bewoners gemiddeld 12 jaar minder lang in goede gezondheid dan in de wijk Tuindorp die er pal naast ligt. Daar zouden de gemeenteraadsverkiezingen wat mij betreft over moeten gaan.
Armoede, schulden, gezondheidsverschillen, het zijn minder zichtbare onderwerpen dan wegen, parken en gebouwen. Maar laten we niet in de valkuil trappen dat we ‘onzichtbare’ onderwerpen vergeten. Ze raken duizenden Utrechters in hun dagelijks bestaan: niet altijd zichtbaar, maar zeker wel voelbaar. Het is interessant om over fietsstraten en toerismegroei te discussiëren, maar als je niet zeker bent dat je je kind gezond eten kan geven of volgende maand weer de huur kan betalen, heb je daar geen boodschap aan. De verkiezingen gaan wat mij betreft over mensen, niet over stenen.
Ilse Raaijmakers
Kandidaat-raadslid PvdA Utrecht