Op bassischool De Watertoren in Overvecht kan ieder kind meedoen

28 februari 2018

Afschaffen ouderbijdrage
In Utrecht groeien helaas steeds meer kinderen op in armoede. Het is heel belangrijk dat deze kinderen mee blijven doen en niet uitgesloten worden. Afgelopen zomer voerde de PvdA Utrecht hiervoor actie door aandacht te vragen voor de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen. Ouders die het niet kunnen betalen, hoeven dit ook niet.

Scholen worstelen hiermee. OBS Overvecht heeft er een mooie oplossing voor bedacht. De school staat in hartje Overvecht, de Utrechtse wijk met het hoogste percentage huishoudens dat leeft onder de armoedegrens. Locatieleider van De Watertoren Dennis de Vries: “Wij schaffen de ouderbijdrage af. We merkten dat het voor sommige ouders lastig is om die te betalen en dat ze het ook moeilijk vinden om het gesprek daarover aan te gaan. Ouders hebben het liever niet over armoede.”

”Ouders hebben het liever niet over armoede”

Het betekent dat de school geen grote schoolreisjes of excursies kan organiseren. “Het is een bewuste keuze dat wij niet elk jaar met een bus naar de Efteling gaan. Liever dat, dan dat sommige kinderen moeten achterblijven op het schoolplein, al hebben wij dat sowieso nooit gedaan.”

Uit je bubbel komen
Deze omgang met leerlingen staat voor Dennis ook symbool voor iets groters. “Wij zijn een vreedzame school. Dat betekent dat we veel meer dan alleen een school zijn. We zijn een gemeenschap, een samenleving in het klein. Onze school staat in Overvecht. Je moet iets met de wijk. Alles wat daar speelt komt de school in.”

Het gaat Dennis aan het hart dat het Utrechtse basisonderwijs enorm gesegregeerd is. Hoe zorg je dat kinderen met en zonder migratieachtergrond elkaar wel ontmoeten? Dennis is daarvoor afgelopen jaar een mooi project gestart op zijn school: kinderen uit Overvecht ontmoeten kinderen uit het nabijgelegen Tuindorp. “De kinderen worden eerst penmaatjes en schrijven brieven aan elkaar. Daarna gaan ze een aantal keer bij elkaar op bezoek. Allemaal met als doel elkaar beter te leren kennen en uit hun eigen bubbel te komen.”

“De politiek moet zich juist wél met de inhoud bemoeien!”

Het blijft een lastig thema, gesegregeerd onderwijs. Dennis vindt dat de politiek daar te stil over is. “De politiek moet zich juist wél met de inhoud bemoeien! Accepteren we dat we gesegregeerde scholen hebben? Vinden we bubbels O.K.? Ik denk van niet, dus zeg er dan ook wat van!” Daar is de PvdA het van harte mee eens, dus laten we zorgen dat we er ook in de gemeenteraad de discussie over aangaan.

Lees hier het hele verkiezingsmagazine van de PvdA Utrecht