”Zeker zijn van een betaalbaar huis” (interview met Pet en Thijs van de Croeselaan)

7 maart 2018

“Deze verkiezingen zijn belangrijker dan ooit”
Voor Pet (42) en Thijs (36) worden de komende gemeenteraadsverkiezingen erg spannend. Voor hen staat niets minder dan het behoud van hun woning op het spel. Als het aan dit college ligt, worden de sociale huurwoningen en de koopwoningen aan de Croeselaan namelijk gesloopt om plaats te maken voor dure hoogbouw. Maar er is nog hoop. “Deze verkiezingen zijn belangrijker dan ooit.”

Op een koude namiddag in december laten Pet en Thijs trots hun woonblok zien aan het begin van de Croeselaan. De fraaie woningen werden in 1936 gebouwd voor arbeiders van de tegenoverliggende fabriek, waar nu het hoofdkantoor van de Rabobank staat. Thijs wijst op de typische bakstenen gevels, ontworpen door de Utrechtse architect Peter van der Wart. Tegenwoordig wonen er vooral gezinnen. Het voortbestaan van deze woningen is allerminst zeker.

Bewoners niet gehoord
Per toeval kwamen Pet en Thijs achter de sloopplannen van hun woningen. Zo’n 1,5 jaar geleden bezochten ze een stadsgesprek over de toekomst van het stationsgebied. Toen kregen ze in de gaten dat hun woningen mogelijk gesloopt zouden worden. Niemand op het stadhuis had de moeite genomen om de bewoners van de Croeselaan van tevoren op de hoogte te stellen.

“Het besluitvormingsproces is schimmig”, aldus Thijs. “Wij zijn niet gehoord”, valt Pet hem bij. Toen de gemeente besloot het gesprek met de bewoners aan te gaan, was er van participatie geen sprake meer. De wethouders vertelden alleen wat de plannen waren. Thijs: “Ze hadden al besloten.” Pet: “De enige motivatie is Utrecht volstouwen met mensen, maakt niet uit hoe.” Thijs vult aan: “Utrecht wordt een eenheidsworst. De Zuidas is het voorbeeld. Dat is niet wat wij als Utrecht zijn.”

“Utrecht wordt een eenheidsworst…”

Steun van de PvdA
Het was reden voor Pet en Thijs en vele andere bewoners om in actie te komen: “Stop de hoogbouw in Utrecht centrum, laat de jaren 30 woningen staan!” Ze willen de identiteit van Utrecht en hun arbeiderswijk behouden. Thijs: “Over 10 jaar zul je geen arbeider meer in Utrecht tegenkomen. Die zijn uitgebonjourd.”

Dat laten we als PvdA niet gebeuren! Daarom steunt Rick van der Zweth, lijsttrekker van de PvdA Utrecht, het protest van de bewoners van de Croeselaan. Thijs: “Rick heeft echt gestreden voor sociale woningbouw. Hij staat met zijn retoriek dicht bij mensen. In Jip-en-Janneke-taal legt hij zijn standpunten uit. Hij is jong en zorgt voor nieuw elan, zonder te schreeuwen.”

“Rick heeft echt gestreden voor sociale woningbouw.”

Het protest had succes. Er komt een onderzoek of de sociale huurwoningen aan de Croeselaan behouden kunnen blijven. Sloop is dus voorlopig van de baan. Pet en Thuis wonen al ruim tien jaar in hun sociale huurwoningen aan de Croeselaan. Ze hopen er nog lang te kunnen blijven.

Lees hier alle andere verhalen uit ons verkiezingsmagazine