Laat pleegkinderen langer bij hun pleegouders wonen
Voor jongeren in een pleeggezin stopt de zorg vaak bij hun 18-de verjaardag. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten is in Nederland 24,6 jaar en dat is voor pleegkinderen natuurlijk niet anders. Veel pleegouders komen echter financieel in de knel als zij geen vergoeding meer krijgen wanneer hun pleegkinderen na hun 18-de bij hen blijven wonen. De Jeugdwet maakt het mogelijk om pleegzorg te verlengen tot het 21-ste jaar. Dit gebeurt vaak echter niet omdat pleegzorgouders bij de aanvraag hiervoor veel bureaucratische drempels ervaren, die bovendien periodiek terugkeren.
Pleegzorg tot 21 jaar
De PvdA wil dat pleegzorg voor jongeren tot 21 jaar geregeld wordt. Niet alleen omdat jongeren steeds later het huis verlaten, maar ook omdat bij pleegkinderen een groter risico bestaat dat zij na hun 18-de in de problemen komen en zwaardere (en dus duurdere) zorg nodig hebben. Uit onderzoek blijkt dat iedere geïnvesteerde euro in verlengde pleegzorg naar verwachting minimaal 1,27 Euro aan maatschappelijke waarde oplevert, grotendeels door maatschappelijke kostenbesparing.
Plan van aanpak
De PvdA dient vandaag een actuele motie in waarmee het Utrechtse bestuur wordt opgedragen een plan van aanpak, samen met pleegorganisaties, pleegouders en ministeries, te ontwikkelen om pleegzorg te regelen voor jongeren tot 21 jaar. De Partij van de Dieren, GroenLinks, het CDA, de ChristenUnie, de SP, de VVD en Stadsbelang Utrecht dienen deze motie mede in. Hierdoor is er een ruime meerderheid in de gemeenteraad.