Politiek café met GroenLinks over Israël en Palestina

20 september 2023, van 19:00 tot 21:00, Kargadoor, Utrecht

Volgens meerdere mensenrechtenorganisaties en OHCHR schendt Israël m.b.t. de Palestijnse kwestie structureel mensenrechten. Palestijnen hebben o.a. te maken met onderdrukking, bezetting, ongelijkheid en apartheid. Er is sprake van een systeem van geweld, rechteloosheid en straffeloosheid die betrekking hebben op Palestijnen.

GroenLinks en PvdA kamerleden Tom van der Lee en Kati Piri vragen geregeld aandacht voor de structurele mensenrechtenschendingen van Israël. Maar is dat voldoende om deze situatie wezenlijk te beïnvloeden, en wat zijn nu precies de feiten rondom deze kwestie?

Staat de houding van de Nederlandse politiek t.o.v. Israël daadwerkelijk in verhouding met de realiteit en de principes die zowel GroenLinks en PvdA dragen?

In samenwerking met PAX, Stichting Plant een Olijfboom, The Rights Forum en alliantie tegen militaire AI, organiseren de Utrechtse afdelingen van GroenLinks en PvdA een informatiebijeenkomst op woensdag 20 september om 19:00 – 21:00 uur (inloop 18.30 uur) in de Kargadoor(Oudegracht 36). Tijdens deze avond worden de deelnemers geïnformeerd en is er ruimte om vragen te stellen.

Tijdens dit politieke café gaan we in gesprek met Berber van der Woude (o.a. bestuurslid The Rights Forum), Thomas van Gool (PAX voor Vrede) en Esther (Plant een Olijfboom). Hosts: Charifa Soulami & Iman Abrontan.

Over de gasten

Berber van der Woude is politicologe. Ze werkte 14 jaar bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken als diplomate en beleidsadviseur. Ze werkte met name op het thema vredesopbouw en ontwikkeling van de veiligheid- en justitiesector in (post-)conflictgebieden zoals Burundi, Democratische Republiek Congo, Colombia en – haar laatste diplomatieke plaatsing – Ramallah. Nu werkt ze als zelfstandig organisatieadviseur, coach en facilitator voor (semi)overheidsorganisaties en is ze bestuurslid bij The Rights Forum.

Thomas van Gool is projectleider Israël-Palestina bij vredesorganisatie PAX. Thomas studeerde internationale betrekkingen en Midden-Oosten politiek en woonde en werkte voor zijn tijd bij PAX een aantal jaar in het Midden-Oosten, onder meer twee jaar in Bethlehem. PAX werkt in 15 conflict en post-conflictgebieden wereldwijd. In Israël en Palestina werkt PAX sinds de late jaren 90. Samen met een groot netwerk van Israëlische en Palestijnse activisten en organisaties wordt gewerkt aan bescherming van mensenrechten, een eind aan de bezetting van de gebieden die Israël sinds 1967 in handen heeft en een levensvatbare en rechtvaardige vrede in de regio die is gebaseerd op het Internationale Humanitair Recht en Internationale Mensenrechten. Ook richt PAX zich specifiek op de rol van bedrijven en financiële instellingen in de nederzettingeneconomie.

Esther is directeur van Stichting Plant een Olijfboom. Plant een Olijfboom werkt in Nederland aan bewustwording en stimuleert betekenisvolle actie voor rechtvaardigheid in Palestina. Duizenden mensen helpen Palestijnse landeigenaren door het planten van olijfbomen om hun land te beschermen tegen een wet waarmee ongecultiveerd land onteigend wordt. Tevens wordt via het Palestina Fonds hulp geboden waar nodig.