18 maart 2021

Bescherm ouderen tegen financiële uitbuiting

Kwetsbare ouderen worden nog steeds te makkelijk slachtoffer van financieel misbruik. Financieel ouderenmisbruik is de meest voorkomende vorm van ouderenmishandeling in Nederland. De overheid gaat uit van minimaal 30.000 gevallen per jaar, maar deskundigen denken dat dit aantal veel hoger ligt. Omdat ouderen bang zijn, zich schamen of afhankelijk zijn van de misbruikpleger melden zij het niet en zo blijven veel gevallen onder de radar.

Lokale Alliantie

Het ministerie van VWS stimuleert de oprichting van Lokale Allianties op gemeentelijk niveau. Een Lokale Alliantie is een publiek-(semi-)private samenwerking. Een uniek netwerk van deelnemers die hun kennis van voorkoming en misbruik van ouderen willen delen en gebruiken. Binnen een Lokale Alliantie ontstaan zogenoemde ‘korte lijntjes’: deelnemers weten elkaar te vinden in gevallen van een niet pluis gevoel of spoed. De belangrijkste bijdrage in de voorkoming van misbruik van kwetsbare mensen door Lokale Allianties is gelegen in de ontwikkeling van bewustwording en deskundigheidsbevordering van het steeds vroeger signaleren van risico’s die mensen persoonlijk lopen om misbruikt te worden. Eenmaal opgestart ontstaan verschillende functies binnen de Lokale Allianties: een netwerk-, voorlichtings-, signalerings-, consultatie- en casuïstiekfunctie. De opgebouwde kennis en ervaringen in de Lokale Allianties kan gemeenten ook input bieden voor aanscherping van beleid.

Vragen

In Utrecht bestaat er tot op heden geen Lokale Alliantie, noch is er sprake van een initiatief voor de oprichting ervan. Ilse Raaijmakers: ” Financieel misbruik van ouderen moet actief worden aangepakt. Daarom heb ik de volgende vragen aan het college gesteld”.

  1. Heeft het college zicht op het aantal gevallen van financieel misbruik van ouderen in Utrecht? Zo ja, kunnen die gegevens gedeeld worden met de gemeenteraad? Zo nee, kan er worden toegezegd dat deze informatie actief achterhaald wordt?
  2. Wat gebeurt er momenteel in Utrecht om financieel misbruik onder ouderen te voorkomen en onder de aandacht te brengen?
  3. Is het college het met ons eens dat een Lokale Alliantie effectief kan zijn in het voorkomen van misbruik, het bevorderen van deskundigheid hierover, het vergroten van de bewustwording onder ouderen en het bijdragen aan een oplossing voor ouderen die financieel misbruikt zijn of worden? Zo ja, kan het college toezeggen de oprichting van een Lokale Alliantie in Utrecht te stimuleren en mogelijk te maken?